Lillehammer må lete etter nye fellesskapsløsninger i omsorgen

Geir Braaten vil diskutere nye omsorgsløsninger. Den debatten bør kommune ta.

Geir Braaten vil diskutere nye omsorgsløsninger. Den debatten bør kommune ta.

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 
Opposisjonen jubler over forslaget. Ordfører Ingunn Trosholmen gir det en lunken mottakelse. Samarbeidserklæringen mellom de styrende flertallspartiene i Lillehammer gjør det trolig umulig for kommunen å bidra til drift av en omsorgslandsby på Jeistad, slik eierne Geir Braaten og Vegard Skipperstøen inviterer til.

Det er trist dersom gode forslag til nye måter å organisere framtidig omsorg på avvises uten nærmere debatt, og uten vilje til å lete etter modeller for bygging og drift som kan samle et bredt politisk flertall. Initiativtakerne er åpne for å drøfte ulike modeller for samarbeid, til og med at kommunen selv bygger.

Lillehammer kommune er sterkt presset i omsorgssektoren. Tjenestene strekker ikke til, og kostnadene er tilsynelatende utenfor kontroll. Kommunen har en for høy gjeldsbelastning, og lite tyder på at det er mulig å redusere denne på kort sikt. Ethvert forslag som kan begrense det kommunale investerings- og lånebehovet, fortjener en seriøs vurdering. Flertallskonstellasjonen bak Ingunn Trosholmen må gjerne holde fast ved at helse og omsorg skal driftes i egen regi, men kommunen har ikke råd til ikke å se på alternativer til ny kommunal bygningsmasse.

Det må være like legitimt for eldre innbyggere å investere i egen alderdom ved å kjøpe andel i et bo- og omsorgsfellesskap, som det er å overføre egen bolig og egne midler til neste generasjon idet behovet for pleie og omsorg dukker opp

Flertallspartienes samarbeidsavtale bør ikke stå i vegen for å tenke nytt. Tvert imot, Lillehammer kommune er nå i en situasjon der det må letes etter nye fellesskapsløsninger. Det bør for eksempel være mulig å se på mulighetene for at bygging og drift av bygg skjer i regi av andre, mens kommunen drifter omsorgstilbudet. Det må være like legitimt for eldre innbyggere å investere i egen alderdom ved å kjøpe andel i et bo- og omsorgsfellesskap, som det er å overføre egen bolig og egne midler til neste generasjon idet behovet for pleie og omsorg dukker opp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags