Lillehammer må lete etter nye fellesskapsløsninger i omsorgen

Geir Braaten vil diskutere nye omsorgsløsninger. Den debatten bør kommune ta.

Geir Braaten vil diskutere nye omsorgsløsninger. Den debatten bør kommune ta.

DEL

gd mener
Opposisjonen jubler over forslaget. Ordfører Ingunn Trosholmen gir det en lunken mottakelse. Samarbeidserklæringen mellom de styrende flertallspartiene i Lillehammer gjør det trolig umulig for kommunen å bidra til drift av en omsorgslandsby på Jeistad, slik eierne Geir Braaten og Vegard Skipperstøen inviterer til.

Det er trist dersom gode forslag til nye måter å organisere framtidig omsorg på avvises uten nærmere debatt, og uten vilje til å lete etter modeller for bygging og drift som kan samle et bredt politisk flertall. Initiativtakerne er åpne for å drøfte ulike modeller for samarbeid, til og med at kommunen selv bygger.

Lillehammer kommune er sterkt presset i omsorgssektoren. Tjenestene strekker ikke til, og kostnadene er tilsynelatende utenfor kontroll. Kommunen har en for høy gjeldsbelastning, og lite tyder på at det er mulig å redusere denne på kort sikt. Ethvert forslag som kan begrense det kommunale investerings- og lånebehovet, fortjener en seriøs vurdering. Flertallskonstellasjonen bak Ingunn Trosholmen må gjerne holde fast ved at helse og omsorg skal driftes i egen regi, men kommunen har ikke råd til ikke å se på alternativer til ny kommunal bygningsmasse.

Det må være like legitimt for eldre innbyggere å investere i egen alderdom ved å kjøpe andel i et bo- og omsorgsfellesskap, som det er å overføre egen bolig og egne midler til neste generasjon idet behovet for pleie og omsorg dukker opp

Flertallspartienes samarbeidsavtale bør ikke stå i vegen for å tenke nytt. Tvert imot, Lillehammer kommune er nå i en situasjon der det må letes etter nye fellesskapsløsninger. Det bør for eksempel være mulig å se på mulighetene for at bygging og drift av bygg skjer i regi av andre, mens kommunen drifter omsorgstilbudet. Det må være like legitimt for eldre innbyggere å investere i egen alderdom ved å kjøpe andel i et bo- og omsorgsfellesskap, som det er å overføre egen bolig og egne midler til neste generasjon idet behovet for pleie og omsorg dukker opp.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags