Lillehammer nesten sist ...

Svakt: Pleie og omsorg - Lillehammer rangeres som nummer 403 av 421 kommuner. Arkivfoto

Svakt: Pleie og omsorg - Lillehammer rangeres som nummer 403 av 421 kommuner. Arkivfoto

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd menerKommunene i Gudbrandsdalen ligger i øvre halvdel av lista i Kommunal Rapports tilstandsrapport over kommunene. Sist blant døler er Gausdal, som nummer 203 av 421. Dovre, Lom og Lesja ligger trygt blant topp 50.

I mer enn 20 år har kommuner blitt sammenliknet på bakgrunn av tall kommunene selv rapporterer til staten. Kommunebarometeret er en av flere tilstandsmålinger for kommunene. Det er sikkert fortsatt kommuner som mener resultater kan forklares med feil i grunnlagsmaterialet, men det er åpenbart at kommuner som over flere år hevder seg på de ulike listene gjør en del rett.

Det store bildet av situasjonen i kommunene, viser at mye faktisk blir bedre. Ikke minst er det framgang på felt som angår barn og unge.

Likevel er det kommuner som åpenbart sliter. Som Lillehammer. Pleie- og omsorgstjenestene holder til plass nr. 403 av 421. Et økonomisk driftsresultat dårligere enn både sammenliknbare kommuner og landssnittet, ei netto lånegjeld langt over hva kommuner flest har, og et forholdsvis lite disposisjonsfond, plasserer Lillehammer langt nede også på økonomirankingen.

Lillehammer er likevel ikke alene om å oppleve at økonomiske resultater blir svakere. Stadig flere kommuner opplever dette. I kommuner i Gudbrandsdalen som ligger høyt på kommunebarometeret, diskuteres det høylytt på hvilke områder det er mulig å redusere utgiftene. Knapt noen tror det er mulig å holde orden i økonomien, uten at det går ut over kvaliteten på tjenestene.

Alle som har sagt ja til å stå på valglister ved valget i september, vet at rikspolitikere som snakket om den gode kommuneøkonomien så sent som i 2016, også må ta sin del av ansvaret for at alt ikke lenger ser like lyst ut.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags