Gå til sidens hovedinnhold

Lillehammer og Gudbrandsdalen må gi vaksinedoser til andre

24 østlandskommuner med vedvarende høyt smittetrykk skal få 60 prosent flere vaksiner. Det betyr at de blir færre på kommuner med lavere smitte, som i Gudbrandsdalen.

Dette har regjeringen bestemt etter å ha mottatt råd fra Folkehelseinstituttet. De anbefaler at de hardt rammede kommunene skal få 80 prosent flere doser enn de ellers ville fått, fram til alle over 18 år er vaksinert med første dose.

FHI vurderer at både 60 og 80 prosent flere doser til de 24 østlandskommunene vil gi om lag samme gevinst, og regjeringen går altså inn for den førstnevnte prosentfordelingen.

Omfordelingen, som tidligst kan finne sted fra uke 23, skal redusere presset på de øvrige kommunene i juli.

Listen kan endres

Forslaget til FHI innebærer at 319 kommuner, i opptil sju uker, vil få om lag 35 prosent færre doser enn befolkningsnøkkelen tilsier. 13 kommuner får ingen endring.

Regjeringen har bedt FHI og Helsedirektoratet om å gjøre en rask vurdering av om kommunelisten bør oppdateres med bakgrunn i smitteutviklingen siden listen ble laget.

I pressekonferansen onsdag var statsminister Erna Solberg tydelig på at beslutningen har viktige forutsetninger:

– Vi må sikre at de kommunene som får færre doser i juni og begynnelsen av juli, har kapasitet til å få tatt dette igjen i siste del av juli. Sammen med statsforvalterne vil vi gå i dialog med kommunene for å undersøke at vaksinasjonen i feriemåneden juli kan gå etter planen. Skal vi endre fordelingen, må vi først være sikre på at dette ikke fører til en forsinkelse av når hele befolkningen er vaksinert, sa statsministeren.

Ifølge statsminister Erna Solberg vil alle ha fått tilbud om første dose av vaksinen innen starten av august.

Her er listen.

Les også

Klar tale fra politiet til tenåringsforeldre før langhelgen

Mer vaksine til smitteområdene

Det siste store grepet regjeringen gjør i den nye vaksinestrategien er å prioritere områder med høyt smittetrykk enda hardere. 24 østlandskommuner med vedvarende høyt smittetrykk skal få 60 prosent flere vaksiner.

Denne nyheten gjør byrådsleder Raymond Johansen (Ap) i Oslo glad.

– Dette har vi ventet på lenge, sier han til NTB.

Byrådslederen påpeker at folk i Oslo har levd med svært strenge tiltak lenge og at det aller meste har vært stengt det siste halve året.

– Hele Norge står i denne situasjonen sammen – jo fortere vi får ned smitten i de områdene med mest smittetrykk, jo raskere kan vi lette på tiltak og få mer av hverdagen tilbake, sier han.

Les også

Politiet rykket ut på slåssing

Lærere ikke prioritert

Flere har den siste tiden foreslått at lærere og barnehageansatte skyves framover i vaksinekøen, men dette velger regjeringen å ikke gjøre.

De velger i stedet å følge anbefalinger fra Folkehelseinstituttet om å ikke prioritere vaksinasjon av enkelte yrkesgrupper eller personer med samfunnskritisk jobb fremfor andre.

Les også

Til legevakt etter påkjørsel bakfra