LILLEHAMMER: Vårens inntog med lyse dager, gåsunger og bjørkeløv er en gledens tid for mange. For allergikere betyr våren hosting, nysing, kløe og trøtthet. Noen får også astma eller pusteproblemer, som Anette Røsjorde, en aktiv tobarnsmor ansatt i cyberforsvaret og bosatt på Vingrom.

LES OGSÅ: Prøv noen nåler

Trøtt fem måneder årlig

– Det er ganske ugreit å ikke orke noe fra april til august! sier Røsjorde, som har slitt med pollen-allergi siden hun flyttet til Lillehammer i 1994.

Jobb, studier, to sønner, to hunder, en katt og korsang krever sin kvinne. Røsjorde er allergisk mot bjørk- og gresspollen, og gikk på stadig sterkere medisiner i flere år.

– Men jeg hadde de samme symptomene og var like trøtt og sliten hele sommeren, selv om jeg fikk medisiner, forteller hun.

LES OGSÅ: En levedyktig sirkel av helse

Skeptisk til piller og kniver

Hjelpen kom i form av akupunktur. I 2004 prøvde hun for første gang nåler mot pollenplager.

– Jeg ble raskt mye bedre og har ikke trengt medisiner etter at jeg startet med akupunktur.

Hun har fulgt opp med forebygging en gang per måned gjennom vintrene og noen runder på våren.

– Er dette en behandling du anbefaler andre allergikere?

– Folk må jo gjøre sitt eget valg, men for meg er det viktig å unngå piller og kniver hvis jeg kan. Jeg foretrekker alternativ medisin om mulig, forteller hun.

– Hva med trøttheten?

– Fins ikke. Nå er jeg opplagt og kan trene gjennom hele sommeren, smiler hun.

Pollensesongen er den travleste tiden på året for akupunktør Elisabeth Kongsrud i Helsesirkelen på Lillehammer. Pollenallergi er nemlig en av de vanligste plagene folk går til akupunktør for.

LES OGSÅ: Utdannet for å sette nåler

Forebygging viktig

– Når bør behandlingen starte?

– Du kan starte med 8–10 behandlinger på høsten og 4–5 før vårsesongen, anbefaler hun.

– Kan du starte behandling etter at du er blitt syk?

– Det går an, men det ideelle er å forebygge, ellers blir det bare brannslukking, sier Kongsrud.

Alle får ikke de samme nålene, men en del av punktene i ansiktet er mye brukt fordi symptomene ofte er rennende, kløende øyne og nese.

– Andre punkter igjen er styrkende for immunforsvaret og går på lungeenergi og forsvarsverket vårt, forteller Kongsrud.

LES OGSÅ: Akupunktur på fødestua

Vanskelig å forske på

– Kritikere etterlyser forskning?

– Forskning er viktig, men det beste for meg er å se at pasientene blir bedre, sier hun.

Men hun skjønner frustrasjonen over små studier og tvetydige resultater, og hvor vanskelig det er med kontrollgrupper. Det er ikke lett å lure folk til å tro at de får akupunktur (nåler i områder der man tror det ikke er akupunkturpunkter).

– Selv lure-akupunktur er en slags behandling. Da er det kanskje ikke rart resultatene kan bli vanskelig å tyde, understreker hun.

Manglende forskning til tross, flere leger anbefaler pasienter å gå til akupunktør. Akupunktur er også et tilbud på føde-, smerte- og IVF-klinikker landet rundt.

Her finner du pollenvarsel 

Her laster du ned pollenvarsel-app for android

Her laster du ned pollenvarsel-app for iPhone

Astma- og allergiforbundet: – Vi vet ikke nok om virkningen

Astma- og allergiforbundet (NAAF) er ikke avvisende til akupunktur, men etterlyser mer forskning.

– På en del områder er akupunktur blitt en del av skolemedisinen. Når det gjelder høysnue finnes det små enkeltundersøkelser som viser at akupunktur har effekt, men disse er så små og dårlig dokumentert at de siste internasjonale retningslinjene ikke har kommet med akupunktur som generell anbefaling. Vi vet ikke nok til at vi kan si til alle at de kan gå og ta akupunktur, sier Sverre Steinsvåg, leder i NAAFs legeråd og øre- nese-hals-professor.

– Den siste undersøkelse fra Kina, publisert i 2013, observerer fordelaktige effekter, men omfatter bare 41 pasienter. Det er mange forskningstekniske utfordringer her, sier professoren.

Men NAAF vil ikke fraråde folk fra å ta akupunktur:

– De som har veldig tro på dette må bare prøve det, fortsetter han.

NAAF råder allergikere til å holde seg unna pollen og bruke allergimedisinene de får av fastlegen, som kortison-nesespray og allergitabletter.

– De som ikke har effekt av dette bør henvises til allergivaksinasjon (hyposensibilisering), sier Steinsvåg, som fraråder kortisonsprøyter på grunn av faren for bivirkninger og dårlig dokumentert effekt av dette.

Fastlegen: – Kan være nyttig for noen pasienter

– Hvordan stiller du deg til akupunktur mot pollenallergi?

– Mange bruker akupunktur, og jeg har inntrykk av at folk synes det er nyttig med 3-4 behandlinger før pollensesongen, men det er vanskelig å si at det vil hjelpe for alle, sier fastlege Alexander Kjølner ved Lillehammer legesenter.

Han anbefaler dog allergikere til å begrense seg til to-tre forsøk:

– Kjenner du ingen effekt etter det, så har det ikke hjulpet. Mange bruker mye penger på dette.

– Har du selv sendt pasienter til akupunktør?

– Jeg kan foreslå det i noen sammenhenger. Det er en mildere behandling enn medisiner for noen.

– Det er flere innfallsvinkler på dette, vel så viktig kan det være å endre kosten, eller vaksinere seg.

Ti råd til deg som sliter med pollenallergi

Pollenallergisesongen kan være problematisk. Astma- og Allergiforbundet har samlet ti nyttige pollenråd.

1. Ta medisin etter legens anvisning. Start i tide før symptomene blir for sterke. Medisinene skal tas regelmessig og forebyggende selv om du på enkelte dager har få eller ingen plager.

2. Ta hensyn til egen allmenntilstand, særlig ved fysiske kraftanstrengelser. Vær forsiktig med hardtrening ute når spredningen er på sitt sterkeste. Vær obs på mulige kryssreaksjoner fra rå frukt og grønt. Alkoholinntak kan forverre symptomene.

3. Vask ansikt og hender når du har vært ute. Skyll håret og skift putevar før leggetid.

4. Pollenpartiklene samler, og fester, seg på overflater og i tekstiler. Ved bevegelse blir det til svevestøv som kommer på øyeslimhinnene eller pustes inn. Ekstra rengjøring kan hjelpe.

5. Unngå utlufting av huset, eller tørking av klær ute, når pollenutslippet er størst, fra morgen til ut på ettermiddagen. Luft med måte kveld/natt.

6. Skift filtre i ventilasjonssystemer før og etter pollensesongen. Hold bilens dører, soltak og vinduer lukket, sjekk om du må skifte pollenfilter i bilen.

7. Kjæledyr får pollen i pelsen utendørs, dusj eller børsting hjelper.

8. Informer omgangskrets og arbeidsgiver slik at de kan ta hensyn og tilrettelegge. Studenter kan søke om forlenget eksamenstid. Legeerklæring kreves.

9. Ta ferie fra pollenspredningen/pollenplagene – høyt til fjells, langs kysten, utlandet.

10. Pollenmaske som dekker nese og munn minsker innånding av pollen. Pollennett/filter kan plasseres over vinduer og dører og slipper inn mindre pollen i boligen.

Forskning på akupunktur og pollenallergi

I 2013 ble det publisert en studie (Brinkhaus et al: 2013), der 422 personer med sesongbetinget allergi ble undersøkt. Her ble tre grupper sammenlignet: En gruppe fikk akupunktur og allergimedisin, den andre gruppen fikk falsk akupunktur og allergimedisin, og den tredje fikk kun konvensjonell medisin. De tre gruppene fikk samme effekt første året, mens året etter hadde gruppen som hadde fått akupunktur og medisin signifikant bedre score på livskvalitetstest og antihistamin enn deltakerne i de to andre gruppene.

En stor tysk studie (Brinkhaus et al: 2008), konkluderte med at behandling av allergisk rhinitt med akupunktur i tillegg til rutinemessig behandling gir klinisk relevante og vedvarende fordeler, og fikk dessuten målbart bedre livskvalitet. 5.237 personer deltok i studien.

En norsk studie på kronisk bihulebetennelse (Røssberg, E m.fl.: 2005) sammenlignet tradisjonell kinesisk akupunktur, minimal (sham) akupunktur på ikke-akupunkturpunkter og konvensjonell behandling for kronisk bihulebetennelse. 65 pasienter med symptomer på bihulebetennelse ble fordelt på tre grupper: En fikk konvensjonell medisin, en annen 10 behandlinger akupunktur og den tredje 10 behandlinger sham-akupunktur. Her er konklusjonen tvetydig: Effekten er like god om du bruker konvensjonell medisin eller akupunktur.

Her er flere lenker til forskning:

A multicenter, randomized, controlled trial testing the effects of acupuncture on allergic rhinitis

Acupuncture in patients with seasonal allergic rhinitis: a randomized trial

Allergic rhinitis

Acupuncture Relieves Sinus Allergies

Acupuncture for the treatment of allergic rhinitis: a systematic review and meta-analysis

Clinical practice guideline: allergic rhinitis

A randomised multicentre trial of acupuncture in patients with seasonal allergic rhinitis--trial intervention including physician and treatment characteristics

Cost-effectiveness for acupuncture in seasonal allergic rhinitis: economic results of the ACUSAR trial'

The Anti-Inflammatory Effects of Acupuncture and Their Relevance to Allergic Rhinitis: A Narrative Review and Proposed Model

Flere studier her