Boklek før skolestart

SNART FØRSTEKLASSING: Eiril Granlien Røyne er den eneste som skal starte i førsteklasse til høsten fra Askeladden barnehage. Sammen med Magnar Johansen fra barnehagen, deltok hun på Boklek i Lillehammer bibliotek mandag.

SNART FØRSTEKLASSING: Eiril Granlien Røyne er den eneste som skal starte i førsteklasse til høsten fra Askeladden barnehage. Sammen med Magnar Johansen fra barnehagen, deltok hun på Boklek i Lillehammer bibliotek mandag. (Foto: )

Vil skape en positiv litteraturopplevelse for alle skolestartere.

DEL

KUN 5 kr for alt på nett! Les plussartikler og del tilgangen med familien

Det er mange veger inn i bøkenes verden, mener Lillehammer bibliotek, som i regi av prosjektet «Boklek» i går fylte lokalet med barnehagebarn som skal starte på skolen til høsten.

Forfatter og illustratør Svein Nyhus er «Boklek-forfatter» i Oppland i mars og april. Mandag var turneen kommet til Lillehammer bibliotek, der han hadde fire forestillinger over to dager, leste og viste bilder fra boka si «Jeg!», stilte spørsmål til sitt unge publikum og engasjerte barna med tegnegåter.

ENGASJERTE: Svein Nyhus akktiverer kommende førsteklassinger på Lillehammer bibliotek.

ENGASJERTE: Svein Nyhus akktiverer kommende førsteklassinger på Lillehammer bibliotek. (Foto: )

Hyggelig møte med biblioteket

– Jeg prøver å gi barna et hyggelig møte med biblioteket. Jeg leser fra bildeboka «Jeg!» og snakker om at alle er levende og forandrer seg, og jeg blander alvor og lek, tuller, tegner og tryller litt, sier Nyhus.

Det lyktes han tydeligvis med, for barna lot seg lett engasjert, og var ivrige etter å få svart på alle spørsmål han stilte. Stas var det også å rekke opp hånda når de skulle si noe – som de store barna på skolen gjør.

– Dere har vokst og er blitt store, hvor mange er 5 år her? Hvor mange er 6 år?

En mengde hender ble raskt rakt opp i været.

– Og hvor mange er 100 år? spurte Nyhus.

– Ingen. Barn kan ikke være 100 år, roper barna lattermildt tilbake.

LO GODT: F.h. Lars Lien Skurdal, Tobias Hindklev, og Jayden Arinze Ani og Ingrid Kraby i Lillehammer barnehage.

LO GODT: F.h. Lars Lien Skurdal, Tobias Hindklev, og Jayden Arinze Ani og Ingrid Kraby i Lillehammer barnehage. (Foto: )

– Han er så tullete, ler Lars Lien Skurdal, som sitter på bakerste rad sammen med barnehagekompisene Tobias Hindklev og Jayden Arinze Ani fra Lillehammer barnehage og forteller Nyhus hva som skal tegnes på tavla. Smilemunn, sur munn og posisjon på øyenbrynene avgjør sinnsstemningen figuren viser.

– Vi har hatt følelser som tema i barnehagen, så dette passer fint, forteller Ingrid Kraby.

TEGNER: Barna bestemmer hva Svein Nyhus skal tegne.

TEGNER: Barna bestemmer hva Svein Nyhus skal tegne. (Foto: )

Med seg tilbake til barnehagen fikk barna plakater de kunne dikte historier til og tegne videre på, samt buttons og bokmerker.

– En morsom dag på biblioteket, synes Eiril Granlien Røyne, som skal tilbake til barnehagen og dele opplevelsen med de andre barna.

– Nå er det bare å bruke fantasien og tegne og male på plakaten vi har fått. Det er vi gode på, sier Magnar Johansen i barnehagen.

Samarbeidsprosjekt

Boklek er et samarbeid mellom Norsk Litteraturfestival, Oppland fylkesbibliotek og de 26 folkebibliotekene i Oppland, med støtte av Nasjonalbiblioteket. Gjennom Boklek-prosjektet skal barna kunne oppdage boka gjennom å lytte, tegne, dikte, fortelle og skape. Boklek ønsker å vise at det er mange veger inn i boka, og at barna skal kunne delta på egne premisser.

– Av cirka 300 skolestartere i Lillehammer er rundt 200 barn fra 18 ulike barnehager påmeldt, forteller barne- og ungdomsbibliotekar Hege Gjerdbakken.

BIBLIOTEKAR: Barne- og ungdomsbibliotekar Hege Gjerdbakken.

BIBLIOTEKAR: Barne- og ungdomsbibliotekar Hege Gjerdbakken. (Foto: )

Artikkeltags