Nå starter nedtellingen for fullt

ETT ÅR IGJEN: Eirik Høyme Rogn (foran) og Magne Vikøren rigger utekino for inntil 400 personer i Søndre Park for å vise vintersportsfilmer fire kvelder på rad under Sjoggfilm. Arrangementet som er oppkalt etter OL-maskoten Sjogg, markerer at det er ett år igjen til Ungdoms-OL i 2016.

ETT ÅR IGJEN: Eirik Høyme Rogn (foran) og Magne Vikøren rigger utekino for inntil 400 personer i Søndre Park for å vise vintersportsfilmer fire kvelder på rad under Sjoggfilm. Arrangementet som er oppkalt etter OL-maskoten Sjogg, markerer at det er ett år igjen til Ungdoms-OL i 2016. Foto:

Av
Artikkelen er over 5 år gammel

Med kronprinsen og kulturministeren løftes Ungdoms-OL fram for folket – ett år før lekene åpner i februar 2016.

DEL

På Lilletorget i Lillehammer reises et tre meter høyt nedtellingsur de neste dagene. Samtidig blir Søndre Park forvandlet for Sjoggfilm – en fire dagers vinterfest med sportsfilmer, show og snøaktiviteter fra 11. til 14. februar.

– Håpet er å bringe fram OL-gløden ett år før lekene, sier Magne Vikøren, markeds- og kommunikasjonssjef i Lillehammer 2016.

Ski- og snøbrettfilmer

Han får god hjelp. Kronprins Haakon avduker nedtellingsuret onsdag 11. februar. Som medlem av hovedkomiteen skal han også løfte fram komiteens budskap om Ungdoms-OL under markeringen på Lilletorget.

Kulturminister Thorhild Widvey rusler videre til en utsmykket og lyssatt Søndre Park, for å åpne Sjoggfilm. Eirik Høyme Rogn, som er ansvarlig for folkeliv og seremonier under Ungdoms-OL, rigger filmlerret for å vise ski- og snøbrettfilmer i fire dager til ende, blant annet med toppalpinisten Aksel Lund Svindal i Lyngsalpene.

– Vi fokuserer på lek og naturglede, sier han.

Sportsfilmene skal krydres med foredrag flere steder i byen og avsluttende Aftersjogg holdes på Cafe Stift hver kveld.

– Det meste vil handle om folk som har det moro i naturen, sier Høyme Rogn og nevner blant annet foredraget til Aleksander Gamme i Tyrilisenteret og «Himmeljegere» på Cafe Stift, en gripende fortelling om multihandikappede Simen Tannæs-Fjeld som gikk 435 kilometer på ski til Nordvestpassasjen i Canada sammen med broren Lars Martin.

Filmfestival

Filmsjogg er riktignok mer enn film; lek og moro, blant annet under familiedagen lørdag 14. februar.

– Vi byr på et bruktmarked, miniskikonkurranse og underholdning. I tillegg kan publikum se iskunstutstilling basert på lekenes piktogrammer, sier Høye Rogn.

Han ser Sjoggfilm som et pilotprosjekt og en test på hva kulturdelen kan inneholde i februardagene neste år.

– Vi har et stort ski- og brettmiljø i Norge, men det er få kulturaktiviteter rundt sporten. Vi har lyst til å gjøre noe med film under kulturprogrammet i 2016 og bruker de fire dagene til å teste hvordan det slår an, i samarbeid med Field Production, selskapet som har produsert mange av skifilmene.

Høyme Rogn har også en annen baktanke med festivalen. Sjoggfilm kan bli etterbruk.

– I Østerrike er denne type festival med filmvisninger vanlig. Norge har ingen. I Lillehammer, med sitt utbredte ski- og filmmiljø, ligger alt til rette. En festival kan leve godt her etter Ungdoms-OL – om vi lykkes, sier Eirik Høyme Rogn.

Han har også invitert Fakkelprisen inn i arrangementet. To av prisene deles ut fra scenen i parken neste lørdag.

LES OGSÅ: Nå kan du sette ditt preg på Ungdoms-OL

Artikkeltags