LILLEHAMMER: Alfredo Zamudio er en mann du kommer til å kjenne igjen på gata.

– Jeg er den største chileneren folk har møtt, smiler den over to meter høye mannen, som denne uka startet i ny jobb som leder av Nansen Fredssenter.

Han er født i Chile, og kom 15 år gammel til Norge som politisk flyktning. Faren satt fengslet, og ble løslatt ved hjelp av ambassadør Frode Nilsen.

I Lillehammer har Alfredo ikke vært siden han som folkehøgskoleelev fikk utlevert ski og ble ønsket god tur fra Sjusjøen og ned til byen.

– Jeg hadde ikke gått på ski før, men det er et morsomt minne!

Les også: Fra 17 land og klare for OL

40 år etter er han tilbake, etter rundt 15 års fartstid internasjonalt med ulike oppdrag blant annet for Flyktninghjelpen, Høykomissæren for flyktninger og Røde Kors. Nå kommer han fra Genève og stillingen som direktør for International Displacement Monitoring Center. Her har han ledet et forskerteam med ansvar for å rapportere og analysere situasjonen rundt internt fordrevne.

– Spennende mulighet

– Jeg så stillingen som leder av fredssenteret, og tenkte at det er en fin mulighet til å gi noe tilbake til Norge etter så mange år, sier 55-åringen. Han avfeier folks innvendinger om lille Lillehammer.

– Dette er et trygt og lunt sted å invitere til dialog. Logistikken er god, og jeg merker at byen har en vennlig atmosfære. Verden trenger gode steder som Lillehammer og Nansen Fredssenter, som hjelp til å fremme dialog for å forebygge og forvandle kritiske situasjoner.

Zamudio mener Lillehammer kan stå fram som dialogens by, og ønsker et bredt samarbeid for å nå målet.

Les også: Forebyggende arbeid

Langsom samtale

– Jeg håper kolleger i andre institusjoner og andre miljø er nysgjerrige på hva vi sammen kan gjøre her i byen. Jeg er overbevist om at vi kan få til enda mer ved at vi tenker og jobber sammen. Nansen Fredssenter sitter på stor erfaring for hva som fungerer for å skape dialog og fred, sier Zamudio, og minner om at det er gjennom den langsomme samtalen at ting skjer.

– Stopp meg gjerne på gata, oppfordrer Zamudio, som ser fram til å flytte til Lillehammer og ta fatt på arbeidet med å skape enda flere dialogsteder – både lokalt og ute i verden.

Les også: - En anerkjennelse av dialogen som fredsmiddel

Arrangement torsdag

 Torsdag 17. mars arrangerer Nansen Fredssenter en jubileumsfeiring som takk til Lillehammer- samfunnet etter 20 års dialogarbeid på Balkan.

– Gjennom disse årene har vi blitt støttet av Lillehammer kommune, Søre Ål skole, Oppland fylkeskommune og mange andre lokale krefter. Nå ønsker vi å gi noe tilbake og takke for støtten vi har fått. Vi har derfor invitert alle lokale støttespillere, samt kolleger fra Balkan og støttespillere fra Utenriksdepartementet til en kveld med gode historier, mat og musikk fra Balkan, forteller informasjonsmedarbeider Kim Thomas Sivertsen.

Denne kvelden blir det også innledninger ved representanter for dialogsentre i Skopje i Makedonia, Mostar i Bosnia Herzegovina og Osijek i Kroatia. Håkon Blankenborg fra Utenriksdepartementet tar for seg Norges rolle i arbeidet med å skape fred og dialog på Balkan, mens Inge Eidsvåg går nærmere inn på Nansen Fredsenter som en arena for dialog. «Nansen går ikke alene», er tittel på innlegget til daglig leder Alfredo Zamudio.