Seks måneders karantene etter akupunktur

FÅR IKKE GITT BLOD: Anette Røsjorde må i seks måneders karantene. F.v. Ingvild Braaten (bioingeniør), Marit Østdahl (sjefbioingeniør), Anette Røsjorde (har blod å gi), bak Øyvind Westergård (blodgiver) og Brit Skaaren-Fystro (bioingeniør).Foto: Karin Doseth

FÅR IKKE GITT BLOD: Anette Røsjorde må i seks måneders karantene. F.v. Ingvild Braaten (bioingeniør), Marit Østdahl (sjefbioingeniør), Anette Røsjorde (har blod å gi), bak Øyvind Westergård (blodgiver) og Brit Skaaren-Fystro (bioingeniør).Foto: Karin Doseth

Artikkelen er over 5 år gammel

Et nytt EU-tilpasset reglement hindrer nå alle som tar akupunktur hos andre enn autorisert helsepersonell å gi blod.

DEL

LILLEHAMMER: – Stivbeint, mener Anette Røsjorde (45), som tar akupunktur mot pollenallergi.

Røsjorde har vært blodgiver siden tidlig 90-tall, men da hun møtte opp på blodbanken på Lillehammer i juli i fjor, kunne de ikke ta imot blodet hennes, siden hun tok akupunktur hos en ikke-lege.

LES OGSÅ: Fjære sjø i blodbanken

EU-tilpasset regelverk

En tilpasning til EU-regelverket medførte endringer i «Veileder for transfusjonstjenesten i Norge».

– Plutselig kunne bare en lege sette nålene dersom du skulle kunne gi blod. Før hadde blodbanken en liste over godkjente akupunktører, forteller Røsjorde, som ble så irritert at hun skrev brev til Helsedirektoratet

I august fikk hun svar om at saken var ute på høring, og 28. november kom Helsedirektoratet med en rettelse der «lege» var byttet ut med «autorisert helsepersonell». Men også denne gir pasienter seks måneders karantene dersom de har vært hos en akupunktør.

LES OGSÅ: Bruker nåler mot pollenallergi

– Rigid oversettelse

Blodbanken er heller ikke så glade for det nye reglementet. De trenger blod, og det nye reglementet forhindret en gruppe i å gi blod.

– Justeringen er gjort i forhold til EUs retningslinjer og «qualified practitioner» ble først oversatt med «lege». Alle blodbankene sendte mail om at dette var uheldig, og så ble det endret til «autorisert helsepersonell». Helsetilsynet har en liste over disse. Alle på listen er autorisert, men akupunktørutdannelsen er ikke offentlig godkjent. Mange akupunktører er også for eksempel lege eller fysioterapeut og dermed autorisert, sier avdelingsoverlege Jens Kronborg ved blodbanken på Lillehammer.

– Blodbanken ønsker at det skal være lettest mulig å gi blod. Vi tror ikke risken er større hos disse blodgiverne enn andre, dersom akupunktøren bruker sterile engangsnåler. Alle er enige om at dette er en litt vanskelig sak. Vi er ikke glad i begrensninger, men skjønner at vi må være sikre på blodet vi leverer ut, sier Kronborg.

– Endringen skapte rabalder i blodbank-miljøet og protester både fra blodgivere og oss som jobber i blodbanken, forteller sjefbioingeniør, Marit Østdahl, blodbanken.

– Vi må følge regelverket, selv om det kan virke noe firkantet på oss. Vi synes det kunne vært utvidet mer, sier Østdahl.

Røsjorde vil fortsatt gi blod om hun kan, og forbereder nytt brev til Helsedirektoratet.

– Går ut over pasienter som trenger blod

– Toskete regel, mener Akupunkturforeningen, som ikke er imponert over endringen i regelverket:

– Helsedirektoratet har oversatt «qualified practitioner» med «autorisert helsepersonell». Det blir helt feil, fastslår Cecilie Brewer, leder i Akupunkturforeningen.

Akupunktør er en offentlig godkjent bachelorgrad ved Norges Helsehøyskole, Campus Kristiania, med hygiene som et viktig felt av utdannelsen.

– Jeg skjønner at helseminister Bent Høie ikke har satt seg inn hvilken gruppe som har kompetanse til å sette nåler. Alt helsepersonell kan ikke nok om hygiene, men disse kan nå sette nåler uten at pasientene må i karantene. Eksempler her er optikere og psykologer, sier hun.

Akupunktørenes pasienter får derimot seks måneders karantene fra å gi blod. Tidligere kunne de skrive under på et skjema fra blodbanken om at de kun bruker sterile engangsnåler. Et krav som også foreligger i Akupunkturforeningens vedtekter.

– Alle helsepersonellgrupper kan nå sette nåler, med unntak av gruppen som faktisk er høyskoleutdannet til det. Da tenker jeg at noen har mangel på kunnskap om hva som skjer i utdannings-Norge, sier Brewer, som har sendt inn høringssvar på regelendringen.

– Men vi blir sannsynligvis ikke tatt hensyn til siden vi ikke ble hørt i forkant, sier hun og oppfordrer blodbankene til å loggføre hvor mange blodgivere som må i karantene og hvor mange som trekker seg, noe som kan være en siste mulighet til å endre bestemmelsen.

– Dette er en underlig bestemmelse som blodbanken taper på. konkluderer hun.

Her er utdrag fra Helsedirektoratets svarbrev til Anette Røsjorde i august 2014:

«Veilederen er nå endret slik at den samsvarer med blodforskriftens regler om akupunktur. Under høring av veilederen har flere av høringsinstansene bedt om at bestemmelsen om akupunktur ikke må sette krav til at lege skal ha utført behandlingen for å unngå karantene for blodgiveren.

Myndighetene vurderer alltid tiltak for å sikre en bærekraftig tilgang på blodgivere og Helsedirektoratet er i dialog med Helse- og omsorgsdepartementet om saken. Det er ikke fattet noen endelig politisk beslutning, men Helsedirektoratet vil informere på våre nettsider og blodbankene direkte dersom det blir en endring i bestemmelsen om akupunktur.»

Artikkeltags