Gå til sidens hovedinnhold

Se hjemmefrontsjefen avvæpne forfatteren

Wilhelm Molberg Nilssen (100) snakket varmt om selvforsvar da han nylig besøkte Nansenskolen. Og en som fikk merke Molberg Nilssens knep, var forfatter Morten Jostad.

Artikkelen er over 6 år gammel

Wilhelm Molberg Nilssen (100) snakket varmt om selvforsvar da han nylig besøkte Nansenskolen. En som fikk merke Molberg Nilssens knep, var forfatter Morten Jostad.

Den tidligere sjefen for hjemmefronten i Gudbrandsdalen har kondisjonen i orden. Sist tirsdag holdt hundreåringen foredrag for elever, ansatte og andre interesserte ved Nansenskolen, i to og en halv time.

Et av temaene han sveipet innom var selvforsvar og nytten alle kan ha av det, ikke minst jenter og kvinner.


Kan jiu-jitsu

- Selv har jeg trent jiu-jitsu og det mange enkle grep som kan sette en mann ut av spill. Felles for mange av grepene er kort og godt å bøye motstanderens ledd motsatt vei av det som er naturlig, forteller Molberg Nilssen.

Molberg Nilssen viste også at overraskelse er noe som gir overtaket  på en motstander.

Forfatter og kulturnestor Morten Jostad som satt på fremste benk, fikk plutselig omgjort sin åpne dressjakke, til en hemmende tvangstrøye. Alt utført med et raskt håndgrep fra den hundreårige gymlæreren.

Kompis med Otto von Porat

Programleder for foredraget på Nansenskolen, lokalhistoriker Ivar Olstad kunne opplyse forsamlingen at Molberg Nilssen hadde kjent den olympiske gullmedaljevinneren i boksing, Otto von Porat.

- Porat hadde et stort institutt, der han hadde instruksjon. Vi kompisene fra gymskolen tok noen instruksjonstimer, fordi han hadde så mye  å gjøre. Da ble vi gode venner for livet. Han er borte nå. En gentleman, var han, sa Molberg Nilssen om Porat.