Hyller to ganger Andersen

Artikkelen er over 5 år gammel

Dramatiker Morten Jostad har laget en forestilling der han hyller forfatteren H.C. Andersen og billedkunstner Finn Lande Andersen.

DEL

LILLEHAMMER: Om ettermiddagen lørdag 7. februar, viser dramatiker og skuespiller Morten Jostad sin nyskrevne enmannsforestilling «Andersen hilser Andersen» i galleri Zink i Lillehammer.

Stykket er en hyllest til billedkunstner Finn Lande Andersen og den legendariske danske forfatteren Hans Christian Andersen (1805-1875), som de fleste forbinder med klassiske eventyr som «Den lille havfrue» og «Keiserens nye klær». På veggene i galleriet henger fargerike malerier av billedkunstner Andersen fra Lillehammer. Utstillingen åpnet i januar og avsluttes 15. februar.

– Da jeg kom inn i galleriet og så disse bildene, oppdaget jeg at de hadde en underlig forbindelse til dikteren H.C. Andersen, sier Jostad.

Natur og kultur

Selv om flere av Finn Lande Andersens bilder er fantasifulle nok, er det ikke først og fremst eventyrene som er forbindelseslinjen mellom de to kunstnerne, mener Jostad. Heller ikke at sistnevnte Lillehammer-Andersen har bodd 25 år i Danmark.

– Det er innlevelsen i naturen, som denne utstillingen tar opp på en fascinerende måte, som de har felles, sier Jostad.

Den som har møtt de to lillehammerkunstnerne forstår at det kan ligge an til en fargerik oppsetning. Jostad skal være eneste mann på scenen, men Andersen skal være til stede i salen, og se ikke bort fra at det kan komme kommentarer fra ham fra sidelinjen undervegs i forestillingen.

Under intervjuet får GDs utsendte være med på en blanding av en munter historietime og et kvikt kulturelt foredrag, der noen av elementene vil dukke opp i stykket. Jostad leder an, med store fakter og levende tekstgjengivelse.

Slagferdige Andersen fyller ut med detaljer under samtalen, som blant annet handler om forholdet mellom Danmark og Norge, sammenligninger mellom Finn Lande Andersens motiver og H.C. Andersens illustrasjoner, og ville historier fra de mange reisene den danske kunstneren gjorde.

– Han var først kjent for sine reiseskildringer og begynte egentlig ikke å skrive eventyr før på slutten av forfatterskapet, sier Jostad og siterer «Selv den fattigste mann eier tankens bevingede hest».

Tegnet gyser

– Har du tegnet til noen av H.C. Andersens eventyr, Andersen?

– Ja, jeg husker spesielt godt historien «Reisekameraten». Det er en skikkelig gyser som blant annet handler om en prinsesse som er forhekset av et troll, ler Andersen, mens Jostad kneggende legger til grufulle detaljer om gjenoppståtte daudinger.

Når undertegnede motvillig må avbryte seansen for å komme seg tilbake til redaksjonen blir det møtt med forståelse fra Andersen.

– Jeg får si som den avdøde danske fotografen Varvara Hasselbalch sa til en journalist som unnskyldte seg før vedkommende måtte gå: «Jeg er pisse tredt og henrykt over at du skrider»!

Artikkeltags