– Dette liker jeg godt, sier Christine Hansen, og stopper opp ved et stort fargefotografi.

En rekke passasjerfly står oppmarsjert foran terminalen ved Gardermoen lufthavn. Et tilsynelatende enkelt motiv, tatt på et blunk. Selv ser kurator Christine Hansen noe langt mer interessant i bildet.

– Fotografen bak dette, Signe Marie Andersen, har siden slutten av 90-tallet jobber med iscenesatt foto. Her ser vi tilsynelatende et bilde av en flyplass. Men fotografen jobber med flomlyset og lyktestolpene på stedet, slik at det nesten framstår som sceniske lys. Bildet gjør oss oppmerksomme på det sceniske som finnes ute i verden, påpeker Hansen, og tar oss med videre gjennom utstillingen.

Fokus på foto

Midt under Litteraturfestivalen åpner Lillehammer Kunstmuseum «Sakte bilder», en stor utstilling med samtidsfoto, der 18 kunstnere gir et bilde av norsk kunstfotografi.

– Vi har jobbet med denne utstillingen i flere år, forteller Christine Hansen. Hun er førsteamanuensis ved Kunst- og Designhøgskolen i Bergen og driver ellers som fotokunstner med base i Stavanger. Utstillingen "Sakte bilder" har hun kurert sammen med Lillehammer kunstmuseums egen Janeke Meyer Utne.

Tittelen på utstillingen «Sakte bilder» peker mot fotografiets stofflighet, og den fysiske arbeids- prosessen som ligger bak et bilde – særlig når det er snakk om analoge fotografier. Samtidig har det heller aldri vært lettere å ta bilder. I smarttelefonens tidsalder fotograferes det ustanselig. Lar vi oss fortsatt fascinere av fotografi?

Overalt og usynlig likevel

– Vi lever i en tid der foto er alle steder, men samtidig nesten usynlig for oss. Utstillingen prøver å gå motsatt veg. Vi mener at mange av disse arbeidene, gjennom motiv og metoden som er brukt, kan skape en type stillhet som gjør at folk stopper opp og ser.

Blant kunstnerne finner vi Signe Marie Andersen, Tom Sandberg, Behzad Farazollahi, Toril Johannessen og Ingrid Eggen. Lillehammer Kunstmuseum gir også ut en bok i forbindelse med utstillingen.