Gå til sidens hovedinnhold

Inspirerer til et sunnere liv

– Livsstilsendringskurs gir både velsmak – og mersmak.

Artikkelen er over 4 år gammel

LILLEHAMMER: Ni spente kursdeltakere er på plass når Frisklivssentralen har matverksted på det nye, fine kjøkkenet på Lillehammer videregående skole, avdeling sør. Tolv vegetarretter står på menyen. Enkelte tror nok det kan bli noen tørre og kjedelige greier, men kursleder og ernæringsfysiolog Julianne Lie gjør sitt for å bevise at sunn kost og livsstilsendring kan smake godt.

Les også: Anne Kirsti trener seg tilbake til jobben

 

– Jeg har valgt vegetarretter for å gi ny inspirasjon, ikke fordi jeg mener dere skal bli vegetarianere. Lev fornuftig i uka og unn dere en dag med noe godt, og gjerne noe sunt snop, forteller Julianne Lie.

Kurset starter med korte fakta om norsk kosthold og Helsedirektoratets anbefalinger på hva vi bør spise. Men de lærde strides, og spørsmålene er mange om lavkarbo og hva som egentlig er sunt. Så er det rett ut i praksis der kursdeltakerne samarbeider om å lage alt fra kikertsalat, ratatouille, grønnsakburgere, smoothie, proteinrundstykker til bananis.

 

Lokalet fylles raskt med liflige dufter og matretter med sterke, fine farger. Både praten og samarbeidet går som en lek, før det beste gjenstår – å spise maten.

– Så bra vi får lære å lage maten, smake den og får oppskrifter, sier en deltaker.

 

– Et veldig fint tilbud. Vi får aldri nok av slikt. Jeg liker å lese bøker om kosthold, men det er alltid noe som kan justeres, sier Sylvia Tvedt, som ønsker kostholdsråd for å mestre artrose.

– Disse skal jeg garantert lage hjemme, sier Mari Nerjordet, der hun står og rører cottage cheese inn i rundstykkedeigen.

 

Rundstykkene blir luftige og fine, selv uten gjær og hvetemel.

– Jeg sliter med høyt blodsukker og vil legge om livsstilen, men jeg trenger et spark bak. Psyken blir også bedre når du kommer i bedre form, sier Nerjordet.

Se flere oppskrifter på Helsedirektoratets kokebok for alle

Rundstykkbake-makker Bjørg Haugli er hjertens enig:

– Det er fint å få råd til hva slags kost som kan redusere vekta noe.

 

– Jeg ble oppringt i går og kasta meg på kurset. Jeg har diabetes og trenger inspirasjon til livsstilsendring og annen mat enn bare kjøtt. Nye måter å lage mat på er skikkelig artig, forteller Mary Myrhaug Kurland.

 

– Jeg er glad i å lage mat, men trenger bevisstgjøring og nye impulser. Du må ha trua på at det blir godt. Dette er kjempeålrait, sier Jens Harald Fossheim, som lager grønnsakkarbonader for første gang.

 

Grønnsakkarbonader

2 porsjoner:

  • 1 liten løk, revet 2 gulrøtter, revne 2 poteter, revne
  • 100 g sellerirot, revet
  • 1 egg
  • 3 ss sammalt hvete, grov
  • 1 krm pepper
  • ½ ts salt
  • 1 ss flytende margarin
  1. Skyll og rens grønnsakene. Riv dem på et råkostjern - såpass fint at saften binder burgeren sammen.
  2. Bland grønnsakene med egg, mel og pepper. La røren svelle i ca. 5 minuttter. Tilsett salt og bland godt. Form fire-seks runde, flate karbonader, ca. 1 cm tykke.
  3. La margarinen bli lysebrun i stekepannen og stek karbonadene på svak varme, ca. 10 minutter på hver side.

Server grønnsakkarbonader til middag med kokte poteter eller ferskt, grovt brød og salat eller en råkost, for eksempel coleslaw. Tyttebærsyltetøy, sylteagurker, rask tomatsaus (side 7), eller kremet spinat (side 7) eller en salat smaker også godt til.

 

Stemningen er god rundt bordet når det endelig skal smakes.

– Dette var kjempegodt, sier noen. Det var litt uvant, men smakte godt, sier andre.

 

Livsstilsendringskurs

Nytt lavterskeltilbud i regi av Frisklivssentralen for Øyer, Gausdal og Lillehammer for å vise at selv små grep kan gi resultater

Mål: Forebygge – eller bedre eksisterende – livsstilssykdommer ved hjelp av fysisk aktivitet, sunn kost og røykeslutt.

Kurset består av tre deler, fysisk aktivitet, matverksted og mestring.

Ny kursstart på nyåret.

 

Les også: Arne Skogly (61) stumpet røyken og kjøpte moped

Les også: Alle vil lære å lage veggismat

Les også: Sju slag uten sukker