Gamle klær blir til de stiligste ballkjoler

REDESIGN: For andre år på rad arrangerer Fretex elevkveld for å vise ungdomsskoleelever at de ikke trenger å bruke masse penger på ballantrekk. Nytt i år er at elevene ved kjole- og draktsømlinja skal redesigne én ballkjole hver. F.v. Terese Strømme, Mari Oline Sundby, Thea Hansebakken, Malin Gullberg, Hsaehsoe Win, Lisbeth Yttergård, Karen Anna Nybakke og Mette Madsen Regland.

REDESIGN: For andre år på rad arrangerer Fretex elevkveld for å vise ungdomsskoleelever at de ikke trenger å bruke masse penger på ballantrekk. Nytt i år er at elevene ved kjole- og draktsømlinja skal redesigne én ballkjole hver. F.v. Terese Strømme, Mari Oline Sundby, Thea Hansebakken, Malin Gullberg, Hsaehsoe Win, Lisbeth Yttergård, Karen Anna Nybakke og Mette Madsen Regland. Foto:

Artikkelen er over 4 år gammel

Kjole- og draktsøm-elever forvandler gamle festantrekk til lekre ballkjoler. Den 9. november blir det elevkveld på Fretex.

DEL

LILLEHAMMER: Det er stor aktivitet i kjelleren på Fretex. På lang, lang rekke henger innholdet fra 25 sekker med selskapsklær de har samlet gjennom hele året. Et eldorado for elevene ved kjole- og draktsømlinja ved Lillehammer videregående skole avdeling nord, som skal velge seg ut festklær de skal forvandle til «nye» ballkjoler.

Les også: Gjenbruk og omsøm – et alternativ til årets skoleball

– Kult med redesign

Lisbeth Yttergård, Karen Anna Nybakke og Mette Madsen Regland har armene fulle med tøy de gleder seg til å sette nåla i.

– Å gå på ball i en redesignet kjole er mye kulere enn masseproduserte klær, sier Karen Anna.

– Det er morsomt å gå i noe du har laget selv, supplerer Lisbeth.

– Du kan lage en ny topp eller et nytt skjørt til en kjole, sette sammen ulike plagg til ett antrekk eller sy på paljetter, sier Mette, for det er ingen grenser. Det er bare fantasien som begrenser deg, er jentene enige om.

– Kjolene skal ikke bli teaterkostymer, men brukbare klær med kvalitet og funksjon som folk vil kjøpe og bruke, sier Pernille Skurdal, lærer i kjole- og draktsøm.

Onsdag – etter stengetid – gjentar Fretex fjorårets suksess og inviterer ungdomsskoleelever til en elevkveld med salg av festantrekk til juleballsesongen og med catwalk med visning av sømelevenes redesignede kjoler. Inntekten går til Frelsesarmeens julegryte.

Se også:

Kjolepress v. gjenbruk

– Vi ønsker å åpne øynene deres for gjenbruk i forbindelse med skoleball. Skoleballene har ført til et press for mange når det gjelder kjolevalg, og mange bruker mye penger på dette. Skolene prøver å sette grenser, men det er ikke alltid like lett. Derfor vil jeg prøve å få disse ungdommene inn i butikken for å vise at her er det masse fint selskapstøy som kan brukes på skoleball, forklarer butikksjef Hege Hole på Fretex, som legger til at tidligere skoleelever også er velkomne til å selge eller leie ut balltøyet sitt denne elevkvelden.

Sømelevene stiller både som kundeveiledere med redesign-tips og som ambassadører for kjole- og draktsømlinja.

SAMARBEIDER: Butikksjef Hege Hole, Fretex Lillehammer og lærer Pernille Skurdal ved kjole- og draktsømlinja på Lillehammer videregående skole, avdeling nord.

SAMARBEIDER: Butikksjef Hege Hole, Fretex Lillehammer og lærer Pernille Skurdal ved kjole- og draktsømlinja på Lillehammer videregående skole, avdeling nord. Foto:

– Dette er en fin øvelse i å tenke kreativt og nytt med ungdomsskoleelever som målgruppe. Og så trenger vi rekruttering til yrkesfag, understreker Skurdal.

Se også: Brukt skaper nytt

Lager vindusutstilling

Hole ønsker at elevkveldene skal bli en årlig tradisjon, og nytt av i år er samarbeidet med Lillehammer videregående skole avdeling nord. Det var lærer Siv Elin Oterhals ved interiør- og utstillingslinja som kontaktet Fretex og foreslo et samarbeid om redesign.

– Elevene ved interiør- og utstillingslinja får alle våre utstillingsvinduer til disposisjon, de skal gjøre klart til selskap og de skal klargjøre avdelingen vi skal bruke inne i butikken, forteller Hole.

DISSE LAGER VINDUSUTSTILLINGEN: Bak f.v. lærer Siv Elin Oterhals, Renate Bergum, Hanne Simenrud, Hanne Brusveen, Mia Ovesen, Steffen Nilsen og Katarina Hagen. Foran f.v. Lina Ansethmoen, Emily Bakke og Thea Kristine Gorseth., ved interiør og utstillingslinja.

DISSE LAGER VINDUSUTSTILLINGEN: Bak f.v. lærer Siv Elin Oterhals, Renate Bergum, Hanne Simenrud, Hanne Brusveen, Mia Ovesen, Steffen Nilsen og Katarina Hagen. Foran f.v. Lina Ansethmoen, Emily Bakke og Thea Kristine Gorseth., ved interiør og utstillingslinja. Foto:

– Gammelt like bra som nytt

– Vi skal sette opp en utstilling som viser at gamle kjoler kan være like gode som nye, sier interiør- og utstillingselev Katarina Hagen.

Fretex-oppdraget er det første VG2-elevene har i byen.

– Det er fint å få prøve seg i en ordentlig skala, ikke bare på skolen, sier Lina Ansethmoen.

– Her må det tenkes fest, ball og helhet. Ellers er det frie tøyler og kreativitet som gjelder, sier lærer Siv Elin Oterhals.

Skoleelevene kommer tilbake til Fretex igjen ganske snart. Da skal de style utstillingsvinduene til julegateåpningen 1. desember.

Artikkeltags