Ønsker flere søkere til design og håndverk

KREATIV UTDANNELSE: Karen Anna Nybakke og Malin Gullberg viser fram «research-bøkene» sine.

KREATIV UTDANNELSE: Karen Anna Nybakke og Malin Gullberg viser fram «research-bøkene» sine. Foto:

Artikkelen er over 3 år gammel
DEL

LILLEHAMMER: Karen Anna Nybakke og Malin Gullberg går i 3.-klasse ved Lillehammer vg-skole avdeling nord, og er lærlinger i kjole- og draktsøm. Første år består av design og håndverk. Andre år kan elevene velge mellom design og tekstil eller interiør og utstillingsdesign. Nå håper de flere vil benytte sjansen til å søke seg inn på design og håndverk-tilbudet skolen tilbyr.

Søknadsfristen går ut 1. mars.

Jentene tror studieretningen hadde vært mer populært om flere visste mer om tilbudet.

– Søk nå, vi er bare jenter her, så gutter oppfordres spesielt til å søke. Her blir alle godt mottatt, lover Nybakke og Gullberg.

Les også: Elevenes eget moteshow

Kjole- og draktsømelevene fikk vist fram det de har laget gjennom skoleåret på carwalken under juleavslutningen på Lillehammer vgs avd. nord.

Kjole- og draktsømelevene fikk vist fram det de har laget gjennom skoleåret på carwalken under juleavslutningen på Lillehammer vgs avd. nord. Foto:

– Kreativt – og trygt valg

– Studieretningen har ufortjent lav status. Mange tror kanskje ikke studietilbudet er et sikkert yrkesvalg, men det er feil. Du får deg jobb. Tekstilindustrien er blant de største i verden, og du kan jobbe både kreativt og variert, understreker jentene, som stortrives som lærlinger.

Jobbmulighetene etter at de har fått svennebrev i kjole- og draktsøm er mange, mener jentene, som i første omgang kommer til å utdanne seg videre innen søm og design.

LÆRLINGER: F.v. Hsaehsoe Win, Terese Strømme, Lisbeth Yttergård, Mette Madsen Regland, Karen Anna Nybakke og Mari Oline Sundby.

LÆRLINGER: F.v. Hsaehsoe Win, Terese Strømme, Lisbeth Yttergård, Mette Madsen Regland, Karen Anna Nybakke og Mari Oline Sundby. Foto:

– Mulighetene er mange. Du kan starte egen bedrift, noen vil bli skreddere eller jobbe innen klesdesign. Du kan jobbe i kostymeavdelingen ved Operaen eller teatre eller jobbe for en designer. Mange designere trenger en skredder, og kompetansen vi har med å utvikle mønstre ut fra en tegning, er etterspurt, forteller lærlingene.

Les også: Gamle klær blir til de stiligste ballkjoler

– Får tett oppfølging

De åtte elevene på tredje trinn er inne i første året av et toårig lærlingprogram, og får tett oppfølging av lærer Pernille Skurdal.

– Her lærer vi mer enn på mange høyskoler, siden vi alltid har en lærer med oss. Lærerne her har solid utdanning og yrkeserfaring, så vi får både faglig og arbeidslivs-input, sier Nybakke.

– Vi fungerer som en bedrift der alle har ulike roller, ikke en klasse. Jeg er markedsføringssjef og Karen Anna er leder, så vi er godt rusta for arbeidslivet, sier Gullberg, som roser det gode miljøet i klassen.

Design og tekstillærlingene har lært mange ulike teknikker, alt fra bruk av strikkemaskin, gamle broderingsteknikker for bunadstilvirking og til hvordan de lager «research-bøker» som brukes i designprosessen.

Prosjekt på kunstmuseet

Utover våren jobber de på et prosjekt sammen med Lillehammer Kunstmuseum. 22. juni blir det catwalk der alle skal vise fire antrekk hver. Deretter blir antrekkene stilt ut på kunstmuseet.

Denne kjolen ble laget til et prosjekt på Bjerkebæk.

Denne kjolen ble laget til et prosjekt på Bjerkebæk. Foto:

– Ett av antrekkene skal være en brudekjole og alt skal være inspirert av kunst, være litt «rart» og skape ettertanke. Det blir spennende, sier Gullberg.

Les også: Salg av redesignede ballkjoler ga penger til Frelsesarmeens julegryte

Se flere av kreasjonene elevene har laget: Catwalk med redesignede ballkjoler

Artikkeltags