Gå til sidens hovedinnhold

Lite å hente for bøndene

Artikkelen er over 2 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Staten kommer bøndene bare halvvegs i møte, med et tilbud på 1 milliard kroner i årets jordbruksoppgjør. Staten overrasker ingen med sitt tilbud. Forhandlingslederen, departementsråd Leif Forsell omtalte årets krav fra bøndene som «meget ambisiøst». Tidligere år har karakteristikkene fra samme hold vært ulike varianter av at kravet er høyt, og forspillet til årets forhandlinger følger således et kjent møster.

Fra Stortinget omtaler både Morten Ørsal Johansen (Frp) og Steinar Reiten (KrF) forutsigbart statens tilbud som godt. Det gjør de vel vitende om at det knapt kan omtales verken som et bidrag til økt sjølforsyning eller som et innteksløft for en gruppe som har blitt hengende etter. Johansen kan nikke anerkjennende til et tilbud som likner det statsråder fra hans eget parti har levert. For Reiten og KrF må dette være adskillig vanskeligere.

For få dager siden skrev leder Oluf Maurud i Innlandet KrF i et debattinnlegg i GD at han opplevde bøndene krav på nær to milliarder kroner som et moderat krav. Når partiets landbruksminister så langt ikke er i nærheten av å levere, betyr det at et svekket KrF svekkes ytterligere. Det er rett er rett og slett vanskelig å se på hvilke områder dagens landbruks- og matminister Olaug Bollestad skiller seg fra sine forgjengere fra Frp, og på hvilke måter KrF dermed utgjør en forskjell.

Det er vanskelig å se hvordan Olaug Bollestad skiller seg fra sine forgjengere fra Frp

Årets jordbruksoppgjør er det første på flere år der det sitter en flertallsregjering på Statens side av forhandlingsbordet. Det KrF tidligere har fått til ved å bruke sin mektige vippeposisjon i Stortinget, må de nå få på plass gjennom forhandlinger i regjeringen. Avstanden mellom tilbud og krav sier noe om at partiet ikke helt har fått dette til. Bøndene har derfor neppe særlig å vinne gjennom forhandlinger, like lite som KrF har politiske gevinster å hente.

Les også: Signal om økt selvforsyning fra jordbrukets side

Les også: Forventninger til årets jordbruksforhandlinger

Les også: Et krevende bondeoppgjør utfordrer alle parter

Les også: Bøndene tilbys en milliard kroner: – Ikke nok penger

Les også: Uenighet i småbrukarlaget: Flere vurderer å melde seg ut