Lite er mer latterlig enn forbud som ikke lar seg håndheve

Forbudt: Regjeringen har vedtatt et hytteforbud som knapt lar seg håndheve. Hva er da hensikten?Arkivfoto

Forbudt: Regjeringen har vedtatt et hytteforbud som knapt lar seg håndheve. Hva er da hensikten?Arkivfoto

DEL

gd mener
Et lite mindretall hytteeiere
nektet å imøtekomme både lokale og sentrale myndigheters oppfordringer om å reise hjem fra hyttene. Regjeringen reagerte som varslet. Torsdag kom forbudet mot å oppholde seg på fritidseiendom i andre kommuner enn hjemkommunen.

Forbudets form møtes med vantro. Helseminister Bent Høie hadde ikke før kunngjort at forbudet ble innført, før han ga bråkmakerne i denne debatten det de har vært ute etter; en mulighet til å gjøre akkurat som de vil.

Vi har sett at de fleste av distriktets fritidsinnbyggere på ansvarlig vis har tatt inn over seg alvoret i myndighetenes henstillinger om å reise hjem. Det er et trassig mindretall som utløser behov for lovregulering, slik det gjerne er også i andre sammenhenger. Dette trassige mindretallet har nå fått den åpningen som trengs for å handle etter eget forgodtbefinnende. Lite er mer latterlig enn forbud og reguleringer som ikke lar seg håndheve.

Regjeringen åpner for at familier av koronasmittede skal få reise på hytta. Det undergraver hele begrunnelsen for forbudet. Og kommuner som frykter at hyttegjestene skal føre til overbelastning på lokalt helsevesen, er like fortvilt som de var før loven ble vedtatt.

Ordfører Jon Halvor Midtmageli i Øyer sier til GD at han i det lengste håpet å unngå et forbud. Det er knapt noen av oss som ikke kan slutte seg til gode ønsker i disse tider. En ordfører i en kommune hvor folketallet nærmest eksploderer i helger og høytider, må først og fremst vurdere hva kommunal helseberedskap er i stand til å tåle i en kritisk situasjon.

Så har Utmarkskommunenes Sammenslutning, USS, helt rett: Når dagene normaliseres, er det tvingende nødvendig å lage en politikk for det faktum at svært mange av oss lever sine liv i to kommuner.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags