- Jeg håper det blir et sterkt opprør mot dagens landbrukspolitikk. Utfordringen er å få en ny kurs, sa stortingsrepresentant og småbruker Per Olaf Lundteigen da han torsdag ettermiddag møtte milliardær og alt-mulig kapitalist Trygve Hegnar til debatt om norske matpriser.

Fullt hus

Arrangøren må ha bommet i vurderingen av interessen for arrangementet, for lokalet på utestedet Hvelvet ble snart smekkfullt og mange publikummere måtte snu i døra på grunn av brannvernforskriften.

Kjøtthuer-teori

Utgangspunktet for debatten var boka «Kjøtthuer i landbruket», skrevet av Svenn Arne Lie og Espen Løkeland-Stai. Forfatterne deltok også i debatten som ble ledet av Helene Bank, spesialrådgiver i alliansen For velferdsstaten. Matvarepriser, statlige overføringer og importvern var noen av punktene på dagsorden. 45 minutter var i knappeste laget til å få igang en reell debatt av den omfattende problematikken. Det var heller ikke et pluss for diskusjonen at tre av paneldeltakerne i prinsippet mente det samme og fikk like mye taletid, og at møtelederen har en klar politisk slagside.

Sjølforsyning

Bøndene har i år brutt jordbruksforhandlingene med staten, til tross for at Senterpartiets Lars Peder Brekk er landbruksminister, noe som har aktualisert debatten. Brekks partikollega Lundteigen synes ikke det er noe rart at det ennå ikke er kommet i stand noen avtale mellom partene. Lundteigen listet opp fem punkter han mener må til for å få norsk landbruk på rett kjøl.

- Vi har behov for å øke sjølforsyningsgraden, vi må styrke importvernet og gi ungdommen håp gjennom økt betaling for hva de legger igjen av arbeid i landbruket. Dessuten må vi tenke langsiktig, og i den sammenheng er familieeie best. Dessuten må bonden få beholde gevinsten ved produktivitetsøkning, sa Lundteigen.

- Dyre dadler

Trygve Hegnar mente han kunne brukt de 13 milliardene staten overfører til bøndene på en mye mer effektiv måte, og at ikke alle land skal dyrke maten sin sjøl.

- Da blir det dyre dadler, druer og bananer i dalene, sa han.