Her er Norges tropp i VM

Forfatterlandslaget slik de så ut i 2009. Målmann Aksel Selmer i gul drakt. Landslagstrøyene er sponset av en bokhandel i Oslo.

Forfatterlandslaget slik de så ut i 2009. Målmann Aksel Selmer i gul drakt. Landslagstrøyene er sponset av en bokhandel i Oslo. Foto:

Artikkelen er over 9 år gammel

Du trodde kanskje Norge var ute av VM i fotball i Sør-Afrika i sommer? Neida, forfatterlandslaget stiller fullt lag.

DEL

Forfatterlandslaget presenterer «VM-boka 2010» under Litteraturfestivalen på Lillehammer 25. - 30. mai. Forfatterlandslagsspillere og fire gjesteskribenter skal presentere deltakerlandene i VM i fotball i Sør-Afrika som blåses i gang fredag 11. juni. Målvakt Aksel Selmer fra Lillehammer, som i sin tid var en keeper på elitenivå, har fått i oppdrag å skrive om Mexico.

- Som ramme for min fortelling har jeg valgt historien om Horge Jorge Campos som var målvakt for Mexico blant annet under VM i 1994 og 1998. Han er bare 1,68 høy. Sjøl er jeg 1,75, og det regnes for å være lite for en keeper. Jeg lot høyden torpedere min karriere, mens Campos beviser at høyden ikke er avgjørende for om målvakten kommer til kort, sier Selmer.

Ny favoritt

Selmer er egentlig er ihuga tilhenger av det italienske landslaget, men fordi han har skrevet om Mexico i bokprosjektet, har han i år foretatt en fotballsjelelig forflytning.

- I år heier jeg på Mexico. Vanligvis kommer de bare til kvartfinalen, men i år blir de slått ut av Italia i semifinalen. Da kan jeg holde med Italia i finalen, spår Selmer som heier på Stoke og Molde til hverdags. Ti kroner av hver solgte bok går til et prosjekt som hjelper barn og unge i slummen i Rio de Janeiro i Brasil. Inntektene skal finansiere deltakelse på Norway Cup til høsten.

Ufair play

Lyriker Endre Ruset, kunstnerisk leder av litteraturfestivalen, spiller også på forfatterlandslaget. I boka presenterer han Slovakia. I tillegg til spillerne på forfatterlandslaget, bidrar landslagstrener Egil Drillo Olsen, assistenttrener Ola By Rise, forfatter Dag Solstad og Kjetil Siem, leder for Premier Soccer League i Sør-Afrika, med hver sin landslagspresentasjon. Våkne lesere vil kanskje protestere på at boka har 33 kapitler, siden det bare er 32 lag med i VM. Årsaken er at forfatterlandslaget mener Irland moralsk sett burde deltatt ved årets arrangement. På hjemmesiden understreker forfatterlandslaget at spillerne følger FIFAs fair play-reglement og tar sterk avstand fra Thierry Henrys hands mot Irland den 18. november 2009.

- Alle, bortsett fra dommeren, så at det var hands. En gentleman burde sagt «sorry, jeg brukte hånda». Skal man handse så må man gjøre det på Maradonas nivå, ved hjelp av Guds hånd, sier Selmer.

Lag i framgang

Det norske forfatterlandslaget i fotball har eksistert siden 2008. I år skal laget møte Tyskland i Lillehammer fredag 28. mai. I fjor fikk hjemmelaget juling av England på Stampesletta, men i påsken tok laget revansj da de var gjester i Oundle.

- Spillende trener Oddmund Vaagsholm har gitt laget fasong og struktur slik at hver spiller hatt fått en mye større trygghet, mener Selmer.

Kriminelt lag

Det er ikke bare Norge som har et forfatterlandslag. Danmark, Sverige, England, Israel, Spania, Tyrkia, Slovakia og Italia har egne lag for skrivende spillere. Tyskerne har visstnok to lag, et skjønnlitterært og et kriminelt, det vil si et lag for krimforfattere. Det norske laget kom i stand etter initiativ fra romanforfatter Gunstein Bakke, opprinnelig fra Setesdal, nå bosatt i Sverige.

Her er GDs side om Litteraturfestivalen

Gruppe A

Aksel Selmer, Mexico

Kjetil Siem, Sør-Afrika

Finn Iunker, Frankrike

Stig Aasvik, Uruguay

Gruppe B

Brynjulf Jung Tjønn, Sør-Korea

Karl Ove Knausgård, Argentina

Bjørn Esben Almaas, Nigeria

Steffen Sørum, Hellas

Gruppe C

Erlend Nødtvedt, Algerie

Oddmund Vaagsholm, England

Gunstein Bakke, Slovenia

Christian Valeur, USA

Gruppe D

Knut Hoem, Tyskland

Thomas Marco Blatt, Serbia

Eivind H. Evjemo, Ghana

Henning Bergsvåg, Australia

Gruppe E

Ola By Rise, Kamerun

Romeo Gill, Japan

Agnar Lirhus, Danmark

Carl Frode Tiller, Nederland

Gruppe F

Tormod Haugland, Paraguay

Tor Even Svanes, Italia

Endre Ruset, Slovakia

Jo Fenne, New Zealand

Gruppe G

Egil Drillo Olsen, Brasil

Dag Solstad, Nord-Korea

Jo Sannem, Portugal

Alf Kjetil Walgermo, Elfenbenskysten

Gruppe H

Joachim Førsund, Honduras

Bjarte Samuelsen, Chile

Johan Mjønes, Spania

Tomas Espedal, Sveits

Eirik Ingebrigtsen, Irland

Artikkeltags