- Jeg er blitt eldre og derfor rundere i kantene, svarer Hovland når gd.no spør hvordan det er å være på litteraturfestival i Lillehammer, og hva som er verst og best (han er nærmest gjenganger på festivalen).

- Men det er koselig i Søndre Park?

- Litt kaldt, men ja, det er fint. Og hvitvinen er mye bedre enn forventet.

- Hva ville du ha gått og hørt på hvis du skulle velge?

Hovland titter i programmet ...

- Nei, her var det visst ingen ting interessant. Jo forresten, Stein Erik Lunde og Hildegunn Røsseland på Plan B. Men de er ferdige allerede. Det får bli Trude Marstein og Helle Helle her i parken.

- Løsrivelse, er det noe som fenger deg?

- Sløyf temaet neste år. Det blir for dumt med temaer som er så romslige at det nesten går an å putte alt mulig inn i dem. Hvis det absolutt skal være et tema, må det være mye mer spisset.

Jens Harald Eilertsen fra Tromsø har vært informasjonssjef på Hålogaland Teater og leder nå Margbok forlag. Han sitter også i rådet for Ordkalotten, Tromsøs egen litteraturfestival.

- Lillehammer er et hyggelig sted. Du trenger ikke gå langt. Som i Harstad er det bare å runde et hjørne.

- Du stortrives?

- Programmet er mye bedre i år enn i fjor. Bortsett fra pliktløp som åpningsforestilling og sånt, er festivalen en betydelig møteplass for forfattere, bransjefolk og publikum. Og er det ikke det vi egentlig trenger festivaler til.

- For lite kjendiser?

- Se på lista og se deg rundt, her er fullt av kjente navn. Kjendisene er viktige. Det dårlige er at Karl Ove Knausgård får altfor stor oppmerksomhet i forhold til mye annen litteratur. Mange viktige bøker får nesten ingen oppmerksomhet. det gjør også sakprosa. Skillet mellom skjønnlitteratur og sakprosa i dessuten i ferd med å viskes ut. Er for eksempel «Min Kamp» dokumentar eller fiksjon?

- Hva med alle gjestene fra Iran, Palestina, Balkan osv.?

- Det er kjempebra at festivalen har invitert forfatterstemmer fra andre land og kulturer.

- Programmet for øvrig?

- Variert og spennende. Ethvert tema som ikke er spisset og snevert, kan du putte alt mulig inn i. Fordelen er at det ekskluderer ingen.

Jan Terje Helmli fra Norsk Faglitterær Forfatterforening er debutant; det er første gang han er i Lillehammer under Norsk Litteraturfestival.

- Jeg kjenner folk som rangerer dette som den festligste festivalen de vet om. Det sier vel det meste.