I kveld smeller startskuddet for Litteraturfestivalen Sigrid Undsetdagene i Lillehammer.

351 forfattere og andre artister deltar på rundt 200 programposter. Mer enn 800 overnattingsdøgn er bestilt ved distriktets hoteller, og rundt 200 frivillige gjør sitt for at arrangementet skal gå knirkefritt.

Valgt av ungdom

Gjestene i programposten «4 forfattere og ett band» er fire litterære kjendiser som er valgt ved avstemming ved Mesna-, Vargstad-, og Lillehammer videregående skoler.

Forfatterkjendisene Ingvar Ambjørnsen, Gro Dahle, Jon Ewo og Knut Nærum skal opptre på utestedet Brenneriet sammen med det lokale ungdomsbandet «Blue Knights».

Forfatterne stemt fram etter et leseprosjekt som har pågått ved skolene i vinter. En komité av elever fra førsteklasse på skolene har ansvaret for forestillingen. Arrangementet er åpent for alle, men med fortrinnsrett for elevene i førsteklassene.

- Vi skal fikse alt. Noen har sendt invitasjoner til forfatterne, andre skal være vertskap når forfatterne kommer til Lillehammer. Noen grupper jobber med praktiske oppgaver som å sette fram stoler og å ordne med lyd, sier Anne Marit Aasebø Johnsen (16) fra Mesna videregående skole.

Hun er en av tre som skal være konferansier under programmet.

Spennende møter

Til sammen er over 20 elever engasjert i «Fire forfattere og et band». Ikke alle komitémedlemmene er like beleste, men alle kjenner til komiker Knut Nærum. Paneldeltakeren i TV-programmet «Nytt på Nytt» har en humor som treffer de fleste.

- Jeg har lest «Madonnagåten» og antiselvtillitsboka «Sitt ned og hold kjeft». Bøkene var litt sære. Jeg liker best å lese en bok der jeg kan følge en historie, sier Sturla Dimmen Sæle (16).

Emma Andersen (16) fra Vargstad videregående skole skal ta imot Nærum når han ankommer festivalbyen.

- Jeg skal informere ham om rekkefølgen og hvordan opplegget for arrangementet er, sier Andersen.

- Er du nervøs?

- Litt. Men det går sikkert fint.

Tilrettelegger for Ambjørnsen

Ingeborg Flaten Gunstad skal være tilrettelegger for Ingvar Ambjørnsen under arrangementet og kjenner godt til forfatterskapet hans.

- Jeg har lest alle «Pelle og Proffen» bøkene. Og så har jeg lest den siste boka om Elling og holder på med «23-salen». Ambjørnsen er veldig konkret og flink til å beskrive omgivelsene, sier Gunstad.

Nyttig erfaring

Ungdommene mener arbeidet med arrangementet har pirret nysgjerrigheten til å delta på andre ting som skjer i forbindelse med Litteraturfestivalen.

- Nå som vi vet mer om hva som skal skje under festivalen, får vi lyst til å få med oss mer. Det er mange spennende mennesker som deltar, sier Mari Helen Kletthagen (16) som har tenkt til å få med seg en av debattene med Harald Eia.

- Hva har dere lært av å forbere arrangementet?

- Vi har lært å ta ansvar og å arrangere ting. Det har vært gøy å se at man faktisk kan gjøre noe, sier Dimmen Sæle.