Torsdag kveld fortalte han om prosjektet til et fullsatt telt på Stortorget under Litteraturfestivalen.

Les alt om Litteraturfestivalen her  

- Først trodde jeg at dette skulle bli et nisjeprosjekt med 3-4 sanger. Det viste seg å være ustoppelig mange sanger som av en eller annen grunn er forbudt å spille, eller som har sendt folk i fengsel. Jeg kunne sikkert ha laget 12 plater, sier Pål Moddi Knutsen.

30-åringen fra Senja kom på sporet av forbudte sanger da han i 2014 avlyste en konsert i Tel Aviv fordi han mente musikken hans ikke var sterk nok til å spilles i en setting der det ble forventet at han var enten helt FOR eller helt MOT enten Israel eller Palestina.

- Det krevdes mer baller enn jeg hadde, sa han tørt.

Sang med sprengkraft

En som var tøffere, var Birgitte Grimstad, som sto overfor det samme i 1982. Henne kom Moddi i kontakt med en tid etter avlysingen i Tel Aviv.

Hun gjennomførte sin konsert, men fikk beskjed om at en av sangene på programmet ikke skulle spilles. Gjorde hun det, ville den norske ambassadøren forlate konserten, var beskjeden.

Sangen handlet om den israelske offiseren Eli Geva. Han hadde snudd ryggen til krigen, og sangen om ham var sprengstoff.

- Det fikk meg til å skjønne hvilken kraft en liten sang kan ha, sa Moddi.

Se hvem som har søkt Oppland fylkes kulturstipend

Ville lage den viktige musikken

Dermed var han i gang. Han hadde tre kriterier for sangene han vurderte: Sangen måtte være forbudt av en grunn, ikke bare være tilfeldig uønsket. Den måtte kunne oversettes til engelsk. Og det forbudte elementet måtte også kunne forstås på engelsk.

Ved hjelp av et internasjonalt miljø av professorer og studenter på Universitetet i Oslo fant han til slutt fram til flere hundre sanger. 12 av dem har han altså oversatt til engelsk og gitt ut på plata "Unsongs". Her finner vi sanger som er forbudt av ulike grunner.

Plata fikk til å begynne med meget beskjeden oppmerksomhet. Men så tok NRK P2 tak i saken, og en journalist sporet opp Eli Geva. Det ble et program ut av møtet mellom Moddi og Geva, og dermed ble flere oppmerksomme på prosjektet.

- Jeg ville lage denne musikken som er viktig. I dag er det sånn at hvis du vil at musikken din skal spilles på radio, bør teksten handle om ingenting. Tekster som betyr noe, får ikke mye spilletid, sa han.

Noe har det kostet

Noen personlige omkostninger har prosjektet hatt. Noen avlyste konserter, og noen konserter der programmet har blitt sensurert. Og da plata kom ut, flyttet Moddi til Lillehammer uten å annonsere det for allverden.

- Folk har blitt straffet, og til og med drept, for disse sangene, og jeg visste jo ikke helt hvor mye sprengstoff det var her. Derfor fant jeg ut at det var lurt å ligge lavt en stund. Men det har gått høvelig bra, gliser han.

Moddi og russisk orkester dropper Pussy Riot-låt

Graving blir bok

Møtet med Eli Geva tente en gnist for å få vite mer om menneskene bak de øvrige sangene, og Moddi har reist verden rundt for å finne dem, eller deres etterlatte. Resultatet av disse møtene kommer i bokform til høsten.

- Det var vanskelig å koke dette ned til en bok. Men nå har uferdige historier blitt til historiene bak de forbudte sangene.