Lokal tydelighet kompenserte for statlig usikkerhet

Tiltak: Lokal tydelighet kompenserte for statlig usikkerhet.

Tiltak: Lokal tydelighet kompenserte for statlig usikkerhet.

DEL

gd mener– Vi visste at det var alvor i slutten av januar, da vi besluttet å gi fullmakt til Helsedirektoratet for å sette i gang smitteverntiltak. Men vi trodde vi hadde mye mer tid enn vi fikk, sier statsminister Erna Solberg. Erkjennelsen kommer omtrent samtidig med at Regjeringen advarer kommuner og regioner mot å innføre egne karanteneregler.

Frosta kommune i Trøndelag ble tidlig og hardt rammet, omtrent som Sel. Kommunen besvarte de enorme smitteutfordringene med massiv nedstengning av alt som kunne stenges, og med strenge reguleringer av trafikken inn og ut av kommunen. Frosta handlet i en tid da mange følte at statlige myndigheter handlet både sent og lite kraftfullt, og i en fase da mye var overlatt lokale myndigheter.

Lokalt så vi hvordan kommuneoverlege Anders Brabrand, ansvarlig for smittevernet i hele fire kommuner i Gudbrandsdalen, ga oss strengere karantenebestemmelser enn hva Staten anbefalte. Lokal tydelighet kompenserte for statlig usikkerhet. Selv om det er tidlig å trekke den konklusjon at det var det eneste rette, kan vi med stor sikkerhet si at det er avgjørende å være føre var. Det er mulig å løse opp på reguleringer som viser seg å være strammere enn nødvendig. Samtidig kan det være fatalt å ikke være tidlig nok ute med tiltakene som skal begrense kontakten mellom folk.

Så kommer det en tid da vi må revurdere mange tiltak, også tiltak som er vedtatt lokalt. Etter hvert som man ser effekten av alt som er gjort, kan vi oppleve innstramming på enkelte områder, mens det slippes litt opp på andre. Vi kommer også over i en fase da det kan bli nødvendig for landets øverste myndigheter å overprøve lokale beslutninger som lammer et større omland, eller en hel landsdel. Samtidig med vi kjemper mot smitten, må vi også sørge for at samfunnet fungerer på best mulig måte.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags