Luftambulanse - ved Mjøsbrua

I LUFTA: Luftambulansen i Norge hadde nær 19.000 oppdrag i 2019

I LUFTA: Luftambulansen i Norge hadde nær 19.000 oppdrag i 2019 Foto:

Av
DEL

MeningerDette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Jeg har lest prosjektrapporten til Sykehuset Innlandet, spesielt punkter og avsnitt om plassering av ny Luftambulanse base i Innlandet. Jeg finner kun to argumenter for å plassere den i Elverum. Dekningskart (u/demografi) og eventuelt bidrag til framtidig prehospitalt senter.

Dette er argumenter som bør suppleres med følgende:

1. Stortinget har bevilget 10 mill til prosjektering av Luftambulansebase ved Mjøsbrua. Dette er jo en bevilgning som er knyttet mot LA base ved/i nærheten av Mjøssykehuset.

2. Sykehuset Innlandet valgte Moelv som stasjonering av legebil, i påvente av helikopter. Lokaliseringen dekket mest hensiktsmessig plassering for å møte ambulanse transporter fra alle deler av Innlandet.

3. Når man ser på dekningskart, med demografi (der befolkningen bor) ser man klart at v/Mjøsbrua er en bedre egnet plassering enn Elverum. Ved å se på aksene N – S i de 3 dalførene, og Ø – V finner man grovt sett ut at Mjøsbrua er veldig sentral. Hvis man vil se på hytte/turist bildet i tillegg, må man ta med alle hytteområder, Sjusjøen, Hafjell, Kvitfjell, Gausdal og Valdres. Ikke bare Trysilområdet, som er nevnt i prosjekt rapporten.

4. Risikoanalyse for store ulykker ved trafikkårene E6 og Dovrebanen. Her bør trafikk mengde og risiko bli vurdert med rask akuttmedisinsk hjelp. Dette må vektlegges.

5. Nærheten til forsknings miljøet ved NTNU bør også sees på, her har de blant annet prosjekter om store droner til pasient flytting. Utdannelse og forskning er også elementer som utvikles enklere ved nærhet. På Raufoss er det en mangfoldig industripark med 2.500 ansatte, den største arbeidsplassen i Innlandet samlet på et område. Her er det produksjon og utvikling av mange produkter.

Disse momenter er ikke skrevet for å sette Elverum opp mot annen plassering, men for å få med alle viktige momenter ved plassering av LA basen.

Bjørn Y. Hermansen, Kapp


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags