TAKE OFF: En stokkand tar av fra Kroken Airport.Foto: Stein Kraugerud

Kroken Airport

På Gudbrandsdalens travleste lufthavn er det helt vanlig å lande med et skrik.
Publisert

Du hører dem før du ser dem. Hese, jamrende himmellyder som ville gjort en flymekaniker svett av angst. De trompetaktige støtene kommer nærmere. Så flakser det bak furutoppene. To canadagjess runder svingen og taper raskt høyde. Andefamiliens svar på Boeing 747 går inn for landing i Mesnaelva med et plask.

Canadagjess lander ved Kroken

To par canadagjess har tatt sommerbolig i myrlandskapet ved Kroken i år. Her har de selskap av stokkender, kvinender, strandsniper og fossekall. Traner, toppand, svaner og laksand er også innom elveidyllen, to-tre kilometer opp for Lillehammer sentrum.

Førstnevnte nøyer seg gjerne med en overflyging i god høyde. Laksanden er kanskje elvas mest iøynefallende gjest. Frakkere pønkesveis er knapt observert på Felix en mørk og stormfull natt.

Ved Kroken er det gjerne mest liv på morgenkvisten. Joggere og hundeluftere som tar seg tid til å sitte ned, kan føle seg som David Attenborough for en stund. Benken står lagelig til med utsikt mot skogen og vannet. Fuglene er nokså tamme, og iblant også veldig mette. Mye brødavskjær går inn i naturens kretsløp her.

IDYLL: Utsikt mot et lite paradis.

IDYLL: Utsikt mot et lite paradis. Foto:

Vannet ved Kroken er egentlig en kanal og en dam, som regulerer vanntilførselen til Mesna kraftverk. Canadagåsa bryr seg ikke om slike formaliteter. Fuglene som har tilhold i området er i full gang med hekkingen, og har andre ting å tenke på.

Som å forsvare reviret sitt. Hvis rutetabellen tetter seg til og andre lander for nær, blir det bråk og spetakkel. Canadagjessene flakser og basker i vannet til den feigeste tar svømmeføttene på ryggen og stikker.

Den hissigste fuglen i flokken er kvinanda. Nåde den som kommer for nær. Som en F16 jager den fienden i lav høyde over vannet. Navnet har den fått på grunn av lyden som oppstår når den slår med vingene under flukten.

HISSIGPROPP: Kvinanda slåss både over og under vann når andre kvinender blir for nærgående. Her en hann i et mer romantisk øyeblikk.

HISSIGPROPP: Kvinanda slåss både over og under vann når andre kvinender blir for nærgående. Her en hann i et mer romantisk øyeblikk. Foto:

Stein Kraugerud synes Kvinanda er den artigste av alle. Den fugleinteresserte lillehamringen har tatt tusenvis av bilder av fuglelivet både i Mesnaelva og i Mjøsa, deriblant bildene i denne reportasjen. Fra benken ved Kroken har han sett fuglene spise, slåss, flørte og pare seg. Når ungene klekkes blir det enda mer action i vannet.

Kvinender ved Kroken

– Dette er jo egentlig et gammelt industriområde som har grodd igjen, påpeker hobbyornitologen, som mener Kroken må være Lillehammers viktigste friområde.

Tellinger skal vise at rundt 300 personer er innom området ved Kroken og Kanalen hver dag. Det er folk i alle aldre. Pensjonister, voksne med barn, hetefolk og folk som trener. Området er lett tilgjengelig, samtidig som du kan føle at du er nær naturen.

Kraugerud, og mange med ham, er bekymret for Eidsivas planer om å ruste opp damanlegget i området. De frykter en skjemmende demning, og at fuglene vil trekke unna.

Inntil videre er det idyllen som rår.

Og en hissig kvinand.

Canadagåsa er Europas største gåsefugl.

Canadagåsa er Europas største gåsefugl. Foto:

MAJESTETISK: Canadagåsa er Europas største gåseart.

Foto: Stein Kraugerud

fakta:

Mesnaelva begynner i nordenden av innsjøen Nord-Mesna.

Fra Kanten og Kroken dam renner elva ned mot Lillehammer sentrum og videre ut i Mjøsa.

Artikkeltags