Da jeg vokste opp var det kong Olav V som var konge i Norge. En bestefarlignende konge som på samme tid hadde distanse og nærhet til sitt folk.

Han kunne ta trikken, som andre folk, opp til Holmenkollen og gikk på ski inn i Nordmarka. Men samtidig visste vi lite om kongens liv på Slottet i Oslo. Hvem hadde han egentlig sosial omgang med og hva gjorde han på fritiden, bortsett fra å seile og gå på ski? Kong Olav beholdt en distanse til sitt folk – det var det som gjorde kongen litt mer opphøyet enn oss vanlige borgere.

Kong Harald og dronning Sonja har arvet noe av den samme nærhet og distanse til folket, slik kong Olav hadde.

På alle popularitetsmålinger blant kongehusets medlemmer, scorer kong Harald høyest. Også han virker som en jovial og lydhør bestefar med omtanke for sitt land og folk. Dronning Sonja har utvilsomt gått en lang og krevende «skole», til den gjerning hun i dag utfører. Kong Harald og dronning Sonja fremstår som folkelige – men samtidig har også de en distanse til folket. Vi vet eksempelvis svært lite om kongeparets privatliv, bortsett fra at de pleier omgang med noen rike skipsredere fra Oslos vestkant.

Deres sosiale og private liv er svært diskret – og offentligheten får ta liten del i dette. Det er denne kombinasjonen av nærhet og distanse som gir hele kongehuset en aura av mystikk og overhøyhet.

Noe helt annet er det med vårt nåværende kronprinspar. Kronprins Haakon og kronprinsesse Mette Marit har valgt en helt annen stil og form, enn sine forgjengere. De har på få år klart å rive ned all mystikken og overhøyheten rundt vårt kongehus. I sin iver etter å folkeliggjøre kongehuset, er de i ferd med å alminneliggjøre kongefamilien på en slik måte at stadig flere mister troen på kongedømmet. For når kronprinsparet inviterer til privat fest, er det verken diskret eller uten blitzlampenens lys. De har sakte men sikkert bygget sitt nye hoff opp med å invitere «halve» kjendis-Norge til Slotts-fest. Her er «kremen» av artister, organisasjonsfolk, politikere, kunstnere og journalister. Det har utvilsomt vært et lurt trekk – for på den måten har kronprinsparet klart å målbinde potensielle kritikere. Har du f.eks opplevd at Bård Tufte Johansen, som gjør narr av stort sett alle i dette landet, si noe skjevt om kongehuset? Eller har du opplevd at Anders Gievær som er en av VGs kommentatorer, skrive noe negativt om kongefamilien?Eller at biskop Stålsett og sønn har ytret seg kritiske til kongedømmet som statsform ? Eller har du noen gang opplevd at Jonas Gahr Støre og Trond Giske har satt spørsmålstegn ved det udemokratiske ved å ha en statsleder som ikke er folkevalgt?

Kronprinsparets nye hoff er en samling av norske (og til dels utenlandske) kjendiser som skal få kongefamilien til å bli mer «alminnelig». Men alle forsøkene på å gjøre kongehuset mer hipt og kult,fører ikke til noe annet enn at oppslutningen om monarkiet synker.

Og enda verre blir det når Mette Marit den ene dagen feller en tåre sammen med aids-syke barn – og neste dag opptrer med New Yorks jet-set liv med kjole og veske i hundretusen-kroners-klassen. Hvor er troverdigheten ?Og Haakon balanserer stadig vekk på den politiske knivs-egg, når han menger seg med forretningsfolk og politikere på den ene internasjonale konferansen etter den andre. Men når noen prøver å rette et kritisk spørsmål til vårt kronprinspar, blir man bryskt avvist og svarer med; «ingen kommentar».

Jeg skjønner godt at vårt kronprinspar synes det blir kjedelig å klippe snorer over nye veier og bruer, å ta gamle folk i hånda på sykehjem landet rundt og stå og vinke timesvis på Slottets balkong 17. mai.

Men alle deres forsøk på å gjøre kongedømmet mer up-to-date, er og blir meningsløse. Det er derfor på høy tid vi får en bred og åpen debatt i kongeriket om vår statsform. Det gleder meg at kronprinsparets siste utspill – med å ta prinsebarna ut av den offentlige skolen – har fått flere politikere til å reagere og stille spørsmålstegn ved hele monarkiets framtid.

LES FLERE TEKSTER AV EINAR GELIUS HER:

Hva er olsok?

Boikott Israel

Vil du gifte deg?

Bygg flere lokalsykehus!

Tabuet døden

Å kjøre for fort

First House og etisk glattis

Gelius på lørdag