Den norske folkesjelen har fått seg en liten ripe. Fransk-kanadiske Julien S. Bourrelle har nemlig satt fingeren på vår måte å omgås på. Og han er ikke i tvil:

– Nordmenn er ikke som andre folk!

Vanskelig å bli kjent med nordmenn

Han erfarte det selv da han kom til NTNU i Trondheim for å ta doktorgrad i nullutslippsbygg for fem år siden: Å knekke den norske sosiale koden er ikke bare enkelt.

– Jeg startet ingeniørstudiet ved McGill-universitetet i Montreal innen astrodynamikk. For å oppnå mastergrad, reiste jeg ut i verden. Først til Australia for å bli bedre i engelsk, da jeg er født og oppvokst i fransk Canada, Quebec. Senere studerte jeg i New Zealand, Tyskland og Spania før jeg kom til Norge. I alle landene jeg har studert, har jeg glidd greit inn i de sosiale miljøene både innenfor og utenfor universitetene. Men så kom jeg til Norge ...

- Gå på dugnad

Stemningen i auditorium A ved Høgskolen i Lillehammer er uvanlig høy denne septemberkvelden. Studentforeningen StartHils invitasjon til å lære om nettverksbygging og sosialisering har versert på Facebook og bidratt til stappfullt hus under foredraget.

På podiet står 33-åringen Bourrelle og forteller om hvilke utfordringer han har hatt for å tilpasse seg det norske samfunnet. Det er god underholdning!

– For å bli kjent med en nordmann må du finne en naturlig sammenheng du kan treffe han eller henne i. Det være seg sport, en forening, dugnad eller hva som helst. Så kan du ta kontakt. Helst ikke før, for nordmenn føler seg fort invadert. Det samme gjelder på arbeidsplassen. Du må finne en ramme eller en grunn, – i dette landet hvor du blir oppfattet som litt rar hvis du sier hei til ukjente eller setter deg ned på en benk litt for tett på andre mens du venter på bussen.

Skrev bok

Bourrelle oppfordrer studentene til å være åpne og kontaktsøkende.

– I nesten alle yrker har vi behov for nettverk. Ta kontakt med dem som sitter ved siden av deg. Ta initiativ og grip mulighetene som byr seg! Se på meg; hele studiet mitt og oppholdene rundt om i verden er resultat av tilfeldigheter, og at jeg har tatt kontakt eller andre har henvendt seg til meg!

Så engasjert ble NTNU-stipendiaten Bourrelle i fenomenet norske sosiale kodene at han har skrevet bok om det!: «The Social Guidebook to Norway». Den har allerede solgt i 10.000 eksemplarer. Norsk utgave i nytt opplag er på gang.

– Har du sporet helt av i karrieren ?

– Ja, fullstendig. Dette har jo tatt helt av. Doktorgraden ligger på vent en periode, gliser kanadieren.

Viktig med humor

Nå vil «alle» ha en bit av Bourrelle. Bedrifter som har et internasjonalt miljø, bruker ham som idémaker og også konfliktløser. Han har vært på «Lindmo», hvor han sjarmerte Norges forsvarsminister i senk med sine illustrasjoner om introverte nordmenn. Hans facebookside «I Fucking love Norway» har over 40.000 følgere...

– Humor er ditt våpen?

– Humor er den beste måten for folk å reflektere over egen oppførsel på.

– Ingen sårede nordmenn altså?

– Jo, i begynnelsen møtte jeg litt skepsis. Men nå går det bra. Nordmenn har da humoristisk sans!

Ba seg til kronprinsen

HiL-studentene flirer godt når han forteller at han skrev til selveste kronprins Haakon i forbindelse med SIKT-konferansen i Trondheim i 2013. Bourrelle var ikke bedt, men kunne han komme til lederkonferansen som kronprinsen sto i spissen for likevel? Han var tross alt den første og eneste utlending i NTNUs styre?

– Kronprinsen sa ja. Jeg ble invitert på en litt utradisjonell måte ...

Bourrelle har eksempler fra selskaper, arbeidsplassen og hverdagslivet:

– Vi ser alle verden gjennom våre kulturelle briller. Eksempelvis kan en norsk sjef være vanskelig å tolke for utlendinger, fordi han ikke er tydelig nok. Vi trenger alle tilbakemeldinger; ikke sjefer som uttrykker seg indirekte.

Nordmenn på fest...

Også selskapslivet har vært en studie, ikke minst alkoholens virkninger:

– På norske fester har folk en tendens til å søke kun dem man kjenner og ikke mingle omkring. For nordmenn kan small talk falle tungt hvis det ikke er en ramme rundt. Skjønt med alkohol går alt lettere.

Stemningen tar seg ytterligere opp når Bourrelle forteller om å date:

– I de landene jeg har bodd, starter det med et hei, så en kopp kaffe, og kanskje en til. Så middag, da er det litt alvor. Og på sikt til sengs, kanskje. I Norge er rekkefølgen en helt annen ...