- Gullfisk hører forskjell på Bach og blues, og har i prinsippet samme følelses- og tankeapparat som mennesker, hevder veterinær og forfatter Bergljot Børresen.

Onsdag 14. april besøker hun til på Nansenskolen i Lillehammer med foredraget «Et nytt menneskebilde - samspill med dyr».

Les også: - Farlig å disneyfisere

Angst og nysgjerrighet

Ifølge Børresen viser forskningen at menneskers basale følelser og instinkter ikke er plassert i hjernebarken som tidligere antatt.

Veldig forenklet kan man si at disse funksjonene er lokalisert til det midterste senteret i hjernen, området innenfor hjernebarken, også kalt gamlehjernen.

Det vil si at smerte, sult, appetitt og avsky, nysgjerrighet, glede og sorg, trygghet og angst, sinne, hat, seksualitet, omsorg og kjærlighet finnes hos salamandere, sild og kjøttmeis, så vel som hos mennesker.

- Dette må få konsekvenser for hvordan vi behandler dyr, fisk og fugler, mener Børresen

- Ikke peiling på rekkevidden

- Men hvordan kan vi vite at disse teoriene stemmer?

- Moderne hjerneforskning har underminert grunnlaget for å hevde at følelser er en eksklusivt menneskelig egenskap. Hjernebarken lager ikke følelser, den kan bare modifisere dem, det vil si forstørre, eller oftest dempe, følelser som har oppstått i gamlehjernen. Instinkt og følelser henger sammen. Vi har rett og slett ikke peiling på rekkevidden av denne kunnskapen ennå, sier Børresen som også er spesialist i patofysiologi, det vil si læren om sykdomsmekanismer.

Glupe gullfisk

- Mange hevder at fisk ikke kan kjenne smerte?

- Det er så tåpelig! Fisk har nøyaktig samme apparat for å føle smerte og reagerer på smerte på samme måte som andre virveldyr. Når man ser dokumentasjonen finnes det ikke tvil om at fisken skal behandles som en medskapning, håndteres skikkelig og drepes raskt og hensynsfullt, sier Børresen.

Hun avviser oppfatningen om at gullfisk ikke har hukommelse.

- Seriøse forskere har gjort forsøk der det viser seg at gullfisk kan gjenkjenne musikk. De kan faktisk merke forskjell på om man spiller Bach eller blues. Enda morsommere er det at gullfisken faktisk husker forskjellen på musikksjangrer minst 10 måneder etterpå, sier Børresen.