Gå til sidens hovedinnhold

Mammaperm i peniskommunen?

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Det er synd at Jostein Visdal (Sp) ikke fikk fritak slik at Vågå kunne fått en litt jevnere kjønnsbalanse blant sine folkevalgte. Vågå fortsetter som en peniskommune – med bare tre kvinner i kommunestyret.

”Skal vi oppnå 50 prosent kvinneandel i Vågå, må vi lykkes med å stå fram som forbilder og vise at politikk er interessant og «løyle» – og at vi trengs i styre og stell. Da kan ikke debatten foregå med nedsettende ord og karakteristikker”, sier varaordfører Live Langøygard i GD (25.3.). Det er ikke vanskelig å være enig med varaordføreren akkurat her. Problemene oppstår ved neste utsagn: ”Jeg tar meg ikke personlig nær av viraken som oppsto, men jeg tar sterkt avstand fra ordbruken innlegget framprovoserte. Det tjener ingen, ikke saken – kanskje bortsett fra en lektor i mammapermisjon og ei avis”.

Jeg må spørre Langøygard: Hva har min mammapermisjon med saken å gjøre? Vil Langøygard disse meg som meningsbærer fordi jeg tilfeldigvis nylig har født en baby? Er det slik det foregår i Vågå? Det kvinnelige – som å bære fram og føde et barn – brukes til å diskvalifisere meningsmotstanderes meninger, selv om det ikke har noe med den aktuelle saken å gjøre?

I mine ører høres Langøygard som et produkt av det patriarkalske lokalsamfunnet hun hører til – en kommune der det mannlige alltid har den høyeste verdien. Slik sett er peniskommune dessverre en særdeles presis beskrivelse av Vågå.

Sanna Sarromaa, superfeminist