Vi skal være forsiktige med å svartmale folks økonomi og livssituasjonen her til lands. Tross alt lever vi i et av verdens rikeste land, og bak oss har vi flere år med lave renter og høy kjøpekraft. Samtidig må det være tillatt å ta utgangspunkt i egen situasjon og egne erfaringer. Og nettopp fordi vi har levd på en god økonomisk bølge lenge, blir det krevende for mange når en rekke kostnader øker samtidig.

Norgen Bank hever styringsrenta med ytterligere 0,5 prosentpoeng. Og det før vanlige lånekunder egentlig har rukket å kjenne på virkningen av tilsvarende økning sist måned.

I tillegg står vi foran kalde vintermåneder med høye strømpriser, som vi ikke helt vet hvordan treffer verken bedrifter eller privatpersoner ennå.

Den overordnede økonomien går opp og ned. Slik har det alltid vært. Og for alle som kjente på boliglånsrenter på 15-16 prosent på 1980-tallet, framstår dagens rentenivå fortsatt svært lavt. Utfordringa nå er bare at de fleste husstander har langt mer lån, og at mange rett og slett ikke er vant til å ha mindre å rutte med.

De fleste vil klare seg greit. Generelt kan vi si at mange til og med kan ha godt av å kjenne på litt økonomisk press. Boligprisene har også godt av det. Så er det viktig at de som har minst fra før, men som også trenger et sted å bo, som også må ha matvarer, og også trenger varme i huset, får hjelp til å komme over kneika.

For det skal bli verre. Det er opplest og vedtatt. Men vi mennesker er gode til å tilpasse oss, og det vil vi gjøre nå også. Dessuten er trolig det vi ser nå en liten motbakke på en veg som ellers er ganske rett og fin. For om økonomien kjøles ned nå, slik økonomene og Norges Bank håper, vil vi allerede om et par år kunne oppleve at renta går ned igjen. Da vil kanskje festen fortsette ...