Den prisbelønte samfunnsdebattanten, frihetsforkjemperen og komikeren gikk bort 29. desember etter knapt ett år med kamp mot kreft. Regjeringen besluttet i forrige uke å hedre Rehman med gravferd på statens bekostning.

– Ingen har kjempet for frihet på samme måte som Shabana Rehman, sier Venstres Abid Raja til Nettavisen på vei inn til seremonien.

– Jeg kommer til å huske henne som en dame med livsglede og utrolig mot. En engasjerende person, sier Høyre-leder Erna Solberg.

De to er blant de mange som har møtt fram for å minnes Rehman i Oslo rådhus tirsdag.

Seremonien ledes av Christian Lomsdalen fra Human-Etisk Forbund (HEF).

Holder minneord

Da dørene til Oslo rådhus åpnet klokka 10.30 tirsdag, begynte folk sakte å strømme på. Rundt 800 av totalt 1.000 plasser er tilgjengelige for allmennheten. Til toner fra flygelet med Kristian Hernes fant de sine plasser.

Fra klokka 11.30 ankom representanter for det offisielle Norge. Blant gjestene er kronprins Haakon, to statsråder og stortingspresident Masud Gharahkhani. Selve seremonien starter klokken 12.

Stortingspresidenten og kultur- og likestillingsminister Anette Trettebergstuen skal begge tale ved Rehmans kiste. Det blir også kunstneriske innslag.

Venn og kollega Zahid Ali blir den første av fem nære og bekjente av Shabana Rehman som sier minneord i gravferden. I tillegg til at han gikk på barneskolen med Rehman, var de kolleger.

Venner og kolleger

Det siste året av hennes liv skrev Rehman åpent om kreftbehandlingen i Nettavisen. Tirsdag er avisens redaktør Erik Stephansen på talerlisten i gravferden, før Sarah Gaulin sier sine minneord. Gaulin leder LIM (Likestilling, integrering, mangfold), som er en ikke-statlig organisasjon som arbeider for å fremme innvandrernes deltakelse, tillit og tilhørighet til det norske samfunnet.

Også tidligere generalløytnant Robert Mood skal tale i rådhuset. Han og Rehman fant tonen da de begge deltok under Filosofifestivalen i Kragerø i 2018.

Deretter skal Subjekt-redaktør Danby Choi si sine minneord, før HEF-styreleder Lomsdalen er siste taler ut.