Gå til sidens hovedinnhold

Mangel på utstyr og legemidler til befolkningen? Er det slik vi vil ha det?

Artikkelen er over 1 år gammel

Meninger Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Vårt lille land ... Eller som det heter i starten på sangen til Ole Paus: «Mitt lille land, et lite sted, en håndfull fred slengt ut blant vidder og fjord».

Ja, mitt lille land har bestått i tusener av år, der folk har klort seg fast på berghyller, i skogen, på flatbygdene, ved sjøen, langs fjord og fjell, der jorda kan være karrig, men også god. Nydyrking og nybrottsarbeid med få redskaper til å begynne med, men etter hvert kom det forbedringer. Vi dyrket og produserte den maten vi trengte. Det skal vi fremdeles gjøre, på «nordmanns vis», ren mat. Det er mitt og ditt lille land som ligger langt mot nord, har kalde vintre og ikke minst de lyse sommernettene som gjør frukt og bær søtere. Det er vårt lille land, og det er her vi vil bo.

Vi aner og ser konturene av en krise i disse tider, et virus som brer seg over hele verden. Vi var ikke godt nok forberedt på dette, der beredskapen ikke var på skinner, selv om Erna Solberg gikk til valg på dette i 2013. Det ble ikke bedre beredskap, selv om ordet «robust» ble brukt både i tide og utide. Alt stort skulle være så bra, men det er ikke alltid slik.

Vi har sett at det har stått trailere på svenskegrensa i flere dager med nødvendig smittevernutstyr som vi trenger her. EU sine regler tilsa at Norge ikke skulle ha dette. Til slutt slapp svenske myndigheter varene gjennom. Dette er et resultat av at smittevernberedskapen ligger på sotteseng, fordi den var nedlagt. Det er noen som har fått det for seg at smittevernberedskap er dyrt. Det er også noen som tror at rike Norge skal kunne kjøpe seg ut av enhver krise og mangel, vi har smertelig fått erfare at så er det bare ikke.

I Polen står det norsk håndsprit, selskapet Norenco Polska som lager desinfeksjonsmidler, skulle ha kjørt 40 000 liter, men myndighetene i Polen har konfiskert hele forsendelsen til bruk i Polen. Bryter Polen EØS-avtalen med dette? Alt tyder på det, men norske myndigheter jobber med saken. Helsetopper ble så tidlig som i 2009 advart om utstyrsmangel ved en ny pandemi, javel, men er det gjort noe med det? Skal vi ikke ha noe utstyr på lager her i landet? Vi kan ikke kjøpe oss fra alt. Det går ikke når det er en verdensomspennende pandemi.

Lenge før corona-krisen, var det ikke bar mangel på smittevernutstyr, men legemidler også i Norge. Apotekene er solgt ut av landet, tyske eiere, og Norsk Medisinaldepot (NMD) ble først delprivatisert, men senere solgt. EU gjennom EØS-avtalen godtok ikke at NMD skulle være statsmonopol. Nå er det en annen som har det monopolet, en gigant fra USA, McKesson Corporation, dette selskapet har kontroll på verdikjeden. De sitter i Amerika og kontrollerer for eksempel apoteket i Hammerfest! Dette forteller en pensjonert overlege ved Rikshospitalet, Astor Reigstad. Han påpeker at Norge ikke lenger har en sikker forsyning av legemidler, eksempelvis vaksine mot lungebetennelse. Er det slik vi vil ha det? Mangel på utstyr og legemidler til befolkningen?

«Mitt lille land, der høye fjell står plantet mellom hus og mennesker og ord, og der stillhet gror, som et ekko i karrig jord». Står det videre i sangen. Dette er ditt og mitt lille trygge land med nødvendig beredskap, og det skal det fremdeles være.

Åse Nordnes, Otta