Gå til sidens hovedinnhold

Matvarehandelen dikteres av de tre gigantene

Artikkelen er over 1 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Asbjørn Stensrud sin analyse og vurdering i sitt leserinnlegg i GD den 13. desember er meget god.

I «Ryggen mot matmakta» peker han på det grunnleggende problemet; matkjedene. At nærmest all matvarehandel dikteres av de 3 gigantene Norgesgruppen, Coop og Rema, tvinger matprodusentene i kne, og dikterer også varevalget for oss andre.

Med sin 45% omsetningsmakt, er Norgesgruppen nå iferd med å presse også sine to konkurrenter i kne. Vi nærmer oss et matvaremonopol. Styresmaktene må nå snarest innføre en øvre grense på 20% markedsandel for de ulike matvarekjedene, slik at vi får en reell konkurranse og et sunnere produsent- og handelsklima.

For landbruket er samvirkeorganisasjonene garantistene for lønnsomhet. De som har lest historien sin bakover til 1930-åra, vet hvordan mekanismene fungerer når den enkelte bonde skal stå opp mot overmakta. Det er derfor ikke noen løsning for produsentene i Nord-Gudbrandsdal å gå over til privatslakteriene. Det blir som å pisse i buksa.

Derimot har jeg sansen for en etablering av et eget selvstendig økonomisk samvirkeslakteri på Otta og som assosiert medlem til Nortura, - og i samarbeid med Gudbrandsdalsmat. Anlegget bør kunne kjøpes etter takst, og med en avtale om levering av kjøtt som ikke bedriften selv foredler/selger. Dette bør bli en vinn-vinn ordning for Nortura og «Gudbrandsdal slakteri» som et tilsluttet selvstendig samvirkeslakteri.

Som kjent har TINE en ordning med sine medlemmer som driver gardsmeieri, om mottak av overskuddsmelk fra disse. Kanskje kan slakteriforetaket klare å utvikle nye produkter både for turistbedrifter og menigmann. Dyrevennlig og kortreist mat som kan leveres direkte eller i samdistribusjon med Gilde.

Med en slik løsning vil vi kunne motvirke at kjøttprodusenter forlater samvirkeslakteriene og «samvirkemakta». Nortura kan unngå den vonde og kostbare prosessen med å avvikle arbeidsplasser og tap av tillit. Distriktet vil beholde sårt tiltrengte arbeidsplasser og kompetanse. Tenk kreativt !

Kjell Terje Kringstad, Vinstra