Gå til sidens hovedinnhold

Matvogn til begjær - 1001 Arabisk Mat

Artikkelen er over 2 år gammel

leserinnlegg Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Yasser Shams Aly har tatt det norske samfunns ønsker på alvor. Som flyktning vil han klare seg selv, derfor har han sammen med to andre startet sin egen lille bedrift. Matvogna - 1001 Arabisk Mat.

Sammen med en syrisk chef - Abdel Rahmdan Aljazzar - selger de bl.a. falafeler og hummus med en kvalitet som man ellers må til Midt-østen eller topp restauranter, bl.a. i Oslo, for å finne maken til. Dette tilbudet er Lillehammer nå i ferd med å miste. Lillehammer Sentrum Drift har gitt en hyggelig introduksjonsleie, men tidsrommet kan ha vært for kort.

Det er en kjent sak at en god del virksomheter går med et driftsunderskudd i oppstarten, men mange av disse har kapital i ryggen og inkluderer dette scenariet i forretningsplanen. Slike ressurser har ikke Yasser.

Med utgangspunkt i Lillehammers ønske om mangfold, kan en forlenget introduksjonsleie sammen med mer konkurransedyktige åpningstider være to incitamenter for fortsatt drift. Lillehammer er en internasjonal by, også en UNESCO-by. Lillehammer er en studentby. Vi tror at matvogna, et alkoholfritt alternativ som føyer seg pent inn i den internasjonale street food trenden, vil være en berikelse for Lillehammer og håper at næringslivsaktørene og myndighetene vil tilrette for dette.

Vi går nå inn i en valgkamp. Hvordan mener våre kommende folkevalgte at det best kan legges tilrette for at ressurssterke flyktninger kan klare seg selv og hvilke konkrete tiltak bør vær på plass for at så kan skje?

Eller oppfatter Lillehammersamfunnet 1001 Arabisk mat som en matvogn til besvær?