Gå til sidens hovedinnhold

Med favnen full av staur inn i framtida for Erna Solberg

Artikkelen er over 1 år gammel

GD MENER Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Allerede etter noen få ukers lederskap for Erna Solbergs flertallsregjering, ser vi konturene av hvordan hun vil oppleve det tidligere statsminister Per Borten opplevde: Dårlig samkjørte partier blir som å bære en stor favn med staur.

Årets landsmøte i Høyre blir en stor triumfferd for Erna Solberg. Drømmen om å etablere en flertallsregjering har blitt til virkelighet. Dette er først og fremst hennes egen personlige fortjeneste.

Spørsmålet er likevel hva hun og Høyre vil med denne makta. Jo mer KrF, Venstre og Frp blir most i intern krangel og velgerflukt, jo mer krevende vil det bli for Solberg å holde «vennene» samlet rundt samme bord. Dersom høstens valg bekrefter dagens målinger, vil det røyne på for Solbergs samlingsverk.

Det grønne karbonets frammarsj skal om noen år avløse det svarte karbonets posisjon

 

Erna Solberg forsøker seg med en frekkis framfor landsmøtet. Hun snakker usant når hun hevder at det er fravær av debatt om verdiskapning. Hvem sikter hun til? Verdiskapning er mer framme i debattene enn noen gang tidligere.

Omstilling, grønt skifte, biøkonomisk satsing, ressursbruk, teknologiutvikling er stikkord som preger partienes oppmerksomhet. Men dessverre er Solberg mindre opptatt av stikkord som fordeling, kamp mot sosial dumping, arbeid for å sikre et velfungerende arbeidsmarked.

Fra Innlandet Høyre er det uklart hva som vil være et overordnet budskap. Det burde være knyttet til verdiskapning basert på produksjon og kompetanseutvikling på grønn sektor. Med alt hva dette kan romme. Det grønne karbonets frammarsj skal om noen år avløse det svarte karbonets posisjon.

Høyre i Innlandet har på ulikt vis påført seg selv banesår. Nå det gjelder det om å ta en ledende rolle innad i Høyre for Innlandets fortrinn.