Det har vært lite moro med Hamar de siste årene. Men nå er Einar Busterud tilbake. Og alle hjerter gleder seg. Også hans. Selv om han forteller offentligheten at overgangen fra Norsk Tipping tilbake til ordførerstolen betyr en halv million mindre i lønn.

Forrige fredag samlet Busterud sine nye politiske venner til pressekonferanse. «Regnbuealliansen» ble presentert for folket. I en verden med regnbuer som symbol for mangt og mye, er det nødvendig med en forklaring: Busterud-buen er en lokalpolitisk allianse bestående av By- og bygdelista, Venstre, Høyre og Miljøpartiet De Grønne. I sannhet en fargerik regnbue. Om enn med noe begrenset rødfarge.

Busterud delte ut honning på pressekonferansen. Det var også et symbol. Han har nemlig funnet ut at biene er i fare. Dessuten kunne han fortelle det frammøtte pressekorps at han nesten ikke har fått myggstikk i år. Disse faresignaler – kombinert med det faktum at miljøpartiet sikret han ordførermakten – har gitt Busterud den store oppvåkningen. Om natur og miljø. Som han sier det selv: – Det (altså mangel på mygg og bier) tyder på at ting er i endring, og det er ingen tvil om at vi ikke kan fortsette som før.

Her bør det skytes inn at Busterud ved et kvarters opphold på Jørstadmoen eller Tollmoen i Ringebu trolig ville fått et tilfredsstillende antall myggstikk. Ikke desto mindre: Hamar-ordføreren er blitt miljøbevisst på sine vel voksne dager. Så miljøbevisst at han utroper Hamar til Norges grønne hovedstad. Intet mindre. En gang i framtida.

Men det stopper ikke der. Hamar skal også bli storby. Det slås fast i en bredt anlagt kronikk i avisen HA. Comeback-Busterud påpeker at en by med 90.000 innbyggere har mer å slå i bordet med enn en by med 30.000 innbyggere, – uten å utdype hvor de manglende 60.000 innbyggere skal komme fra. Ordføreren oppfordrer også sitt folk til å «se mot Oslo og kikke til Gjøvik». Hamar skal bli en del av Stor-Oslo nemlig. Men hvorfor kikke til Gjøvik? Her er intet svar å finne. At Lillehammer ikke er med i framtidsvisjonene vil kanskje være en lettelse for noen.

Bustealliansen – som onde tunger snakker om – lover også at det skal bli enda flere grunner til å være stolt av Hamar. Stupetårn, stadion, kulturhus og nytt kjøpesenter er bare begynnelsen på den nye tid. Men heretter skal kommunen gå med overskudd. Grønt overskudd.

I begeistringen over den nye allianse er det fort gjort å glemme at honningkrukka på Hamar også inneholder annet enn honning. For eksempel jernbanespor. De allierte styrker kjemper på hver sine fronter om hvor ny jernbanetrasé skal legges. Det kan fort bremse hele toget i mange år. Men som Senterpartiets Ivar Skramstad sier: «Vi kan ikke være enige om alt heller.»Dessuten kan alle togentusiaster, som kjent, se så mange tog de bare vil på byens eget Jernbanemuseum.

Les også: Busterud blir ordfører