Gå til sidens hovedinnhold

Frp og SV satt under press

Artikkelen er over 5 år gammel

Valgkampen sentralt slår også inn i Oppland. Fremskrittspartiet og SV ligger an til å tape hver sin plass i fylkestinget til Miljøpartiet De Grønne.

KOMMENTAR Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Øvrige partier kan komme tilbake med samme antall representanter dersom dagens måling også blir valgresultatet.

SV har aldri kommet seg til hektene etter at den rødgrønne regjeringen gikk av. I samme tidsrom har SV merket hvordan De Grønne konkurrerer om samme velgere.
Bakgrunnstallene viser overganger fra SV til MDG. Det samme gjør seg gjeldende for Venstre. Ingen andre partier enn SV og V er registrert med slik lekkasje. Målingen gir både MDG og Venstre to plasser hver.

Ap og Sp ligger begge på nivå med 2011-resultatet, Ap noe under og Sp noe over. Målingen gir begge partier lik score i kampen om sistemandatet. En ekstra stemme til Sp vil gi Sp-gevinst og Ap-tap i fylkestinget sammenliknet med vår framstilling.

Ap er partiet som står sterkest blant egne velgere fra 2011. Nær ni av ti er lojale. For Sp er det overganger til nettopp Ap som gir lekkasje for partiet. En av ti 2011-velgere til Ap og en av ti velgere som tvilere kompenseres av tilsig fra tidlgiere SV-velgere.

Fremskrittspartiet er partiet som taper mest i denne målingen sammenliknet med 2011-valget. Partiet har i nyere tid aldri blitt registrert med så lav oppslutning som 5,8 prosent. Partiet lekker til både Høyre og Arbeiderpartiet.

Høyre står i klar motsetning til Frps grep om egne velgere. Partiet oppnår samme sterke resultat som i 2011. Bakgrunnstallene viser lekkasje til Ap, mens Høyre henter velgere fra Frp og Venstre.

Kristelig Folkeparti er også på nivå med valgresultatet fra 2011. Det gir partiet en plass i fylkestinget. KrF har i denne målingen - sammen med venstre - den største andel tvilere blant egne velgere fra 2011.

I gruppen «Andre» er tallene usikre, men Rødt er notert med 1,7 prosent og Pensjonistpartiet med 1,1 prosent. I denne målingen viser fordelingen mellom partiene at et parti med 1,9 prosent kan få plass i fylkestinget.