Gå til sidens hovedinnhold

Mennesker på flukt

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.

Skam deg Europa, du svikter igjen. Det som skjer på grensa mellom Polen og Hviterussland er en skam og en skandaløs behandling av våre brødre og søstre på flukt. Her sitter jeg, i en varm leilighet med mat i kjøleskapet og ellers alt jeg trenger. Der ute – både på denne grensa, i Middelhavet og fortsatt i Egeerhavet – setter mennesker livet på spill for å prøve å gi seg selv og sine barn en mulighet til et bedre liv.

Ja, de er på flukt. På flukt fra krig og forfølgelse, på flukt fra sult og nød. Nei, de kommer ikke hit for å «ta over» eller for «å nave». Ja, noen klarer seg ikke uten den hjelpen de kan få fra vårt velregulerte samfunn. Vi får også den hjelpen når/hvis vi trenger den. Men veldig mange blir godt integrert, er i jobb og klarer seg sjøl.

Skal vi fortsatt sitte stille i godstolen og scrolle videre på smarttelefonen eller skal vi engasjere oss og se hva som foregår der ute? Våre medmennesker lider og dør mens vi lukker øynene; så det er på tide vi våkner og ser hva som foregår!

Inger Lise Gabrielsen, Lillehammer