Gå til sidens hovedinnhold

Mer er på stell i lokalt arbeidsliv

Artikkelen er over 2 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


LOs sommerpatrulje
har vært på vegen igjen, slik den har vært sommermånedene i 34 år. I forrige uke hadde patruljen gjort seg ferdig med undersøkelsen av 180 bedrifter i Lillehammer og Gudbrandsdalen. Ikke alt er bra. Det er avdekket noen brudd på lover og avtaleverk, og et fåtall saker er sendt videre til Arbeidstilsynet. Men i det store og hele har patruljen er godt inntrykk av forholdene som tilbys sommerarbeidskrafta.

Kanskje er det tilfeldigheter, kanskje handler det om utvalget bedrifter som er kontrollert. Når LO i Sør-Gudbrandsdal beskriver resultatene fra denne sommerens bedriftsbesøk, er konklusjonen en helt annen enn den var for to år siden. Da var tendensen flere lovbrudd. Nå virker det som om mer er på stell.

LOs sommerpatrulje vier unge arbeidstakere spesiell oppmerksomhet i de ukene da nye årskull møter arbeidslivet for første gang, gjerne gjennom en sommerjobb. Dette er med på å gjøre manges første møte med arbeidslivet til en tryggere opplevelse.

Norsk arbeidsliv er i hovedsak både ryddig og anstendig. Forholdet mellom arbeidsgivere og arbeidstakere er i det store og hele preget av tillit og respekt. Når LO i Sør-Gudbrandsdal rapporterer om gode møter med både positive ungdommer og arbeidsgivere som setter pris på den jobben LO gjør, er det uttrykk for nettopp dette. Når det også meldes at puber og serveringssteder er bedre enn sitt rykte, er det mye som er på rett veg.

Dette har ikke kommet av seg sjøl. Det er heller ingen selvfølge at det vil være slik i tida som kommer. Deler av arbeidslivet er sterkt presset. Det trenger myndighetenes oppmerksomhet, og det trenger oppmerksomhet fra begge sider i det organiserte arbeidslivet.