Millionene ruller til rassikring

FARE: Millionene ruller i Lom. Det venter mange og  krevende debatter om sikringstiltak og finansiering.Foto: Bjørn Brandt

FARE: Millionene ruller i Lom. Det venter mange og krevende debatter om sikringstiltak og finansiering.Foto: Bjørn Brandt

Artikkelen er over 1 år gammel
DEL

gd mener 

Rassikring for å beskytte et boligfelt i Lom kommer til å koste mer enn 50 millioner kroner, eller over 20 millioner mer enn først antatt. Forholdene var ikke akkurat slik som forutsatt. Tiltak måtte endres, og ekstra millioner har rullet.

Kostnaden vil ende på godt over millionen per boenhet. Kommunens andel av spleiselaget er seks millioner kroner. Norges vassdrags- og energidirektorat bærer hele kostnadssprekken alene. Det er rimelig, i og med at det også er direktoratet som har bommet i forarbeidene.

Samtidig er det slik at hvis NVE hadde truffet med sine kostnadsberegninger, hadde den kommunale andelen endt på rundt 10 millioner kroner. Hvordan ville kommunen ha håndtert en slik situasjon? Hadde planene om rassikring blitt stoppet?

Kostnadene knyttet til sikringsprosjektet i Lom er formidable. Rådmann Ola Helstad sier klimaendringer betyr at utfordringer med å sikre folk og eiendom står i kø, og situasjonen i Lom er ikke enestående. Folk har bygget og bor i områder som i dag aldri ville blitt åpnet for bygging. Det er områder som må sikres. Det vil også være områder som ikke kan sikres, eller der kostnadene ved sikring er uforholdsmessig høye. En del av debatten om slik sikring må handle om hvordan kostnadene skal fordeles mellom forvaltningsnivåer, men også mellom private eiere og det offentlige.

Det må gjøres forundersøkelser og kostnadsberegninger som holder

Vi tviler ikke på at det er krevende å gjøre gode nok forundersøkelser og kostnadsberegninger som holder. Dette må gjøres bedre enn hva NVE har gjort i Lom. Og det må gjøres bedre enn hva Jernbanedirektoratet gjorde da sikringen av en bekk på Fåvang endte med en prislapp på 60 millioner kroner. Etter hvert som klimaendringer gjør slike utfordringer flere, større og mer krevende, må vi ha visshet for at utredninger og kostnadsoverslag er i nærheten av riktige.

Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags