Har elektronikkens utvikling kommet til et punkt der det kan være fornuftig å ta en hvil? Nå blir det puttet inn elektroniske følere og sensorer i alskens utstyr. Det meste av dette er totalt unødvendig, og noe blir direkte snålt.

Min Zanussi vaskemaskin fra 1984 knelte i 2008 (24 år), og jeg kjøpte en ny. Den holdt i 10 år. Så enda en ny. Den sier selvfølgelig «pip-pip-pip», men det mest spesielle er at et vaskeprogram på 40 grader har en vasketid på 4 timer og 12 min. Hva er det som skal vasket så grundig i 40 grader? Svarte penger?

I 1985 kjøpte jeg en Siemens tørketrommel, for å tørke treningstøy i en fei. Etter 50 minutter i den var klærne tørre. I fjor, etter 34 år, var maskinen kaputt. Så kjøpte jeg en ny, men da var det slutt med å tørke i en fei. Store deler av tida står den nye maskinen i ro, og grubler på om det er tøy eller svarte penger den har innabords.

Jeg har hatt datamaskin og Internett i 24 år nå. Fra Windows 95, via Windows XP, Windows 7, og til Windows 10 på min nyeste maskin. Men, Windows 10, – for et idiotisk program. Knapt noe av det jeg kunne gjøre på tidligere versjoner går an på Windows 10.

Konstruksjon av biler har blitt en absurd lek for ingeniører. For to år siden skaffet jeg meg en annen bil. Jeg ville ha en som var produsert før det ble for mange unødige varsler, og som ikke hadde gått for langt. Sommeren 2018 kjøpte jeg en 2008-modell, og trodde den var gammel nok. Men nei! Grønn pil opp og grønn pil ned når det er på tide å gire var det første jeg oppdaget. Blinkende lys og/eller piping når den spinner på sleipt føre, ved en liten sladd, innkjøpte varer i passasjersetet foran osv. Jeg skulle likt å se den handleposen som tar på seg sikkerhetsbelte. Jeg kjørte problemfritt med en Audi i tjue år, men en moderne bil ville jeg nok gitt navnet «Au-da».

Det som lell er verst er Internett, og det er helt ute av kontroll. Nå kan kjeltringer i en verdensdel begå ulovligheter i andre verdensdeler fra eget bo, mens andre kan være asosiale på (u) sosiale medier. Folk flest har blitt «nett-slaver», og det var nok også meningen. Nesten alt av dette er lansert av amerikanere, så da er det like greit om de må slite med klovnen fra Andeby i fire nye år. Det er en passe straff.

Offentlige instanser er «nede» titt og ofte, og det jobbes med feilsøking. Det gjelder banker, politi, flyplasser, sykehus – ja, over alt. Pasientjournaler kommer til allmenn skue på nettet, lederne er «lei seg», skolekarakterer kommer på avveie, rutiner skal gjennomgås osv. Internett er De Luxe-utgaven av keiserens nye klær. Tidsbesparende er det slett ikke, for det har aldri vært så tungvint å få ordnet noe som i dag. Det var også greiere da en vaskemaskin vasket klær, en tørketrommel tørket klær, og biler fraktet varer, folk og drott, uten noe ekstra dilldall.

Trygve Langrusten, Heidal