Gå til sidens hovedinnhold

– Tenk å bli drept fordi du gikk i fjøset

Artikkelen er over 6 år gammel

Å dramatisere krigshandlingene, har satt tanker i sving hos ungdommer i Moelv.

Moelv: – Tenk å bli drept fordi en skulle til fjøset for å melke kuene, sier Trym Brattrud, som spilte Ole Sæther under en dramatisering av kampene på Lundehøgda. Som et ledd i 75-årsmarkeringen i går, viste ungdom en del av de dramatiske episodene som skjedde lokalt, under en teaterforestilling på Tingvang.

LES OGSÅ: - Norge var dårlig forberedt

LES OGSÅ: - Friheten er ikke gratis

Dramatikk lokalt

Dette fryktelige krigsminnet fra 21. april 1940, hadde Ringsaker historielag invitert elevene på Moelv ungdomsskole til å bli med på, ved å lage en forestilling. Frank Hammertrø hadde skrevet et manus som bygde på noen av de mest dramatiske episodene som skjedde lokalt denne dagen som fremdeles sitter i minnet hos mange. Teatermannen Jonas Kippersund ble bedt om å instruere de 12 ungdommene som meldte seg til å bli med på forestillingen.

– Dette har vært litt av en vekker for oss som har vært med å vise hva som skjedde nord for Moelv denne krigsdagen, sier Oda Byfuglien. Hun spilte blant annet tysk soldat, og forteller at alle som var med som skuespillere levde seg inn i rollene og følte hvor urettferdig og tilfeldig avrettingene var.

Debuterte

– Regissør Jonas Kippersund forteller at Hammertrø hadde laget et veldig utfyllende manus om mye av det som skjedde, men at de valgte å korte det ned til en 45 minutters forestilling, som ble vist i går kveld på Tingvang.

Ungdommene som ikke hadde noen skuespillererfaring fra før, gjorde en fremragende jobb. Det til tross for at noen hadde veldig lange og omfattende replikker hvor de gjenfortalte en del av det som skjedde fra Herbergskaret og nordover mot Brøttum.

Sterkt å se dramatisering

Under generalprøven i går var alle elevene på ungdomsskolen invitert, og det gjorde også inntrykk på tilhørerne. Sigrid Landgård og Maren Vardeberg forteller at de har hørt litt om hva som skjedde på skolen, men å se det dramatisert av medelever ble veldig sterkt, syntes de. Ingen tvil om at vi har lært mye om krigen og urettferdigheten i dag, sa de to.

Intervjue gamle

Ringsaker historielag håper å få med seg de samme ungdommene til å utforme sitt nye formidlingssenter om krigen i Garveriet. Der vil de be ungdom om å intervjue gamle folk som har minner fra krigsdagene, og dermed være med på å bringe fram både gammel og ny informasjon om hva som skjedde lokalt under krigsdagene. Dette skal senere presenteres i det formidlingssenteret på Garveriet.