Momsøkning vil rasere reiselivet i Innlandet

Av
DEL

leserinnlegg


Satsing på reiselivet i Innlandet er en viktig sak for Arbeiderpartiet. Det er god næringslivspolitikk og god distriktspolitikk. Vi ønsker at hele det nye Innlandet tas i bruk. Det betyr at det er viktig å bidra til å vekst i reiselivet slik at folk kan bo og leve i hele fylket. Regjeringen står i fare for å ødelegge den muligheten.

I disse dager er forslaget til ny momsordning for reiselivet på høring. Den skulle bidra til å forenkle hverdagen til små og store reiselivsbedrifter. Forenklingen går ut på å øke momsen fra dagens 12 prosent til 23 prosent for samtlige bransjer. Fra før har sittende regjering allerede økt momsen fra 8 til 12 prosent. Dette rammer reiselivet hardt i Innlandet.

Det er en stor næring med mange små og mellomstore bedrifter, der margingene og lønnsomheten allerede er presset. Reiselivsbedriftene våre konkurrerer i et internasjonalt marked der momsatsen allerede er lavere enn i Norge. I 2018 hadde Innlandet omtrent tre millioner kommersielle gjestedøgn fordelt på hotell, fjellstuer, camping og hyttegrender. Verdiskapingen er på rundt fire milliarder kroner og de har over 9 500 ansatte. En slik momsendring vil gi stor usikkerhet for mange.

Nye momsregler truer de minste bedriftene. De som bidrar til å skape arbeidsplasser og attraktive bosteder i hele Innlandet. Et eksempel er at et lite hotell med 20 millioner i omsetning har cirka 600 000 kroner i overskudd. Forslaget til økning i momsen er mer enn dagens overskudd. Det kan bety mindre investeringer og færre ansatte. Det kan ikke Arbeiderpartiet gå med på!

Innlandet Arbeiderparti går til valg på å skape 1000 nye arbeidsplasser i året. Det er en stor og utfordrende oppgave, men vi vet at vi har ressurser og flinke nok folk til å klare det med riktig støtte lokalt, regionalt og nasjonalt. Trysil er et godt eksempel på hvordan fylkeskommunen sammen med næringslivet har satset på helårsarbeidsplasser. På de siste to årene er det 77 flere sysselsatte i helårsarbeidsplasser. Det har også bidratt til økning i folketallet.

Skal vi fortsette å lykkes trenger vi en regjering som tar arbeidsplassene og næringslivet i Innlandet på alvor. Vi trenger en næringsvennlig regjering som gjør det lettere for de små reiselivsbedriftene å investere og skape arbeidsplasser lokalt. Arbeiderpartiet vil ikke øke momsen og vi vil fortsette vår satsing på et grønt og mangfoldig reiseliv framover.


Skriv ditt leserbrev her «

DELTA I DEBATTEN! Vi oppfordrer leserne til å bidra med sine meninger, både på nett og i papir

Artikkeltags