1. - Vår første store date var på Mozart-festivalen i Fredrikstad. Du kan godt si at det var Mozart som førte oss sammen …
 2. Tekst: Martin Bækkelund
 3. Vi møter samboerparet, fiolinist Atle Sponberg og sopran Ann-Helen Moen på Sentralen i Oslo, blant annet i anledning Orkester Innlandets konsertvirksomhet i Innlandet, Lillehammers Gamle Banken og på Vinstra under Gudbrandsdal Musikkfest denne høsten. Men de to topp-musikerne benytter anledningen til å fortelle litt om hvordan de to møttes i moden alder, hvordan det oppleves å bo sammen og samtidig ha hver sine karrierer.
 4. - Vi har kjent hverandre og opptrådt sammen i mange år, sier Ann-Helen.
 5. - Men så var det i Fredrikstad at det egentlig skjedde, på en festival med Mozart som tema. Etter konsertene var over ble vi som man ofte gjør sittende sammen, høre på musikk til langt utover natta, diskutere fortolkninger og hvilken innspiling som var den beste. Vi var så hjertens enige, og siden da – det er åtte år siden nå - har vi hengt sammen, minnes Ann-Helen.
 6. Fiolin til ti millioner
 7. Begge står foran en travel høst, blant annet i samarbeid med Orkester Innlandet (tidligere Gjøvik Sinfonietta) der Sponberg er kunstnerisk leder: Sponberg med sin 1752-modell Giovanni Battista Guadagnini-fiolin til 10 millioner (!) kroner – velvilligst utlånt av Sparebankstiftelsen, og Ann-Helen Moen med sitt instrument, som hun alltid bærer med seg – stemmen. Og som hun blant annet bruker i et fulltids engasjement ved Norges Musikkhøgskole i Oslo.
 8. - Vi er begge tiltrukket av naturen. Jeg tilhører en generasjon der vi fikk lov til å leke oss ute i skogen, klatre i trærne. Dette er noe vi begge har tatt med oss videre, forteller Ann-Helen.
 9. Slått av Tellefsen i Birken
 10. Atle har gått Birkebeinerrennet 13 ganger. Flere ganger sammen med fiolinist-kollega Arve Tellefsen. Han minnes spesielt ett renn:
 11. - Det var det første året vi gikk sammen, forteller Atle.
 12. - Arve slo meg - med flere minutter. Han er jo 28 år eldre enn meg, og jeg fikk virkelig høre det etterpå av musikerkollegene.
 13. Arve Tellefsen har vært en stor inspirasjon for Sponberg, selvfølgelig musikalsk som fiolinist i verdensklasse, men det er likevel litt spesielt at denne inspirasjonen også gjelder friluftsliv.
 14. - Dette med trening ble viktig for meg etter at jeg hadde lest i et eller annet blad, kanskje det var Vi Menn, at Arve trente en masse, sier Sponberg.
 15. - Jeg var 10 år gammel den gangen, og jeg bestemte meg umiddelbart for at jeg måtte gjøre det samme som Arve. Trene mye, ved siden av å øve like mye. Og etter at vi ble kjent og hadde spilt sammen, har vi blant annet vært med på Marcialonga i Italia sammen. I tillegg til Birken. Dette har vært utrolig gøy.
 16. Nå blir de altså å høre med Orkester Innlandet, Ann-Helen Moen og Atle Sponberg på Hamar allerede 15. september. Konserten gjentas på Lillehammer og i Trysil henholdsvis 13. og 14. september. I tillegg spiller orkesteret et bestillingsverk av bandoneonisten Per Arne Glorvigen og Piazzollas konsert for bandoneon og orkester – selvsagt med Per Arne Glorvigen som solist.
 17. 29. september spiller Orkester Innlandet på Gudbrandsdal Musikkfest på Vinstra, under ledelse av dirigent Peter Szilvay, og med blant andre Wolfgang Plagge som solist.