Gå til sidens hovedinnhold

Munnbind - du kommer til å bruke det feil uansett

Leserbrev Dette er et debattinnlegg, skrevet av en ekstern bidragsyter. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Nord-Fron kommune innfører munnbindpåbud, og Lillehammer fulgte på. Nord-Fron har hatt ett smittetilfelle de siste 60 dagene, og for begge kommuner er det åpenbart at dette er tiltak som kommer fordi påsketuristene snart strømmer på – og de kommer fra områder med høyere smittetrykk. Jeg er likevel tvilende til om munnbindpåbud er et noe treffende tiltak:

Munnbind brukt riktig kan helt sikkert hindre smitte, men du kommer ikke til å klare å bruke det korrekt. Beklager at jeg forhåndsdømmer deg, kjære medborger; jeg tar forhåpentligvis feil om noen av dere, men det store flertall kommer ikke til å få det til. For det er veldig vanskelig.

Dere kommer til å ta på munnbindet stadig vekk (da skal hendene egentlig rengjøres hver gang – eventuelt virus sitter i munnbindet). Du kommer til å putte det i vesken eller lommen og gjenbruken det (det skal egentlig byttes hver gang du tar det av. Nå kommer det i stedet til å ligge sammen med mobilen din og andre småsaker – igjen, gjett hvor viruset havner). Du kommer så til å ta på mobiltelefon eller andre ting som har berørt munnbindet (hender og gjenstander skulle i så fall vært rengjort først). Du kommer til å justere på munnbindet, og deretter ta på ting. Det er ikke fordi du er verken dum eller uforsiktig, det er fordi det er veldig vanskelig å bruke munnbind på en korrekt måte. Jeg får det heller ikke til i praksis; det er lettere på et sykehus hvor det er tilrettelagt for det, men ute i byen ...? Nei.

FHI sier munnbind trolig har liten effekt i bekjempelsen av pandemien. Vi har begrenset kunnskap om dette, fordi hvis man prøver å studere effekten av munnbind, skjer det typisk i områder der man samtidig innfører mange andre smitteverntiltak. Da vet man ikke om det var munnbindene eller de andre tiltakene som hadde effekt hvis smitten går ned, eller hva som ville skjedd uten tiltak.

Det finnes imidlertid mange studier på smitte innen husstander, og store metastudier (der man slår sammen studier og ser på samler resultat) har vist at risikoen for at du blir smittet om du bor med en som har koronasmitte, er mellom 15-20% (referanser kan oppgis). Det vil si at ikke engang når man bor under samme tak blir man nødvendigvis smittet, så det er ikke slik at det å passere noen på gaten nærmest gjør at smitten bare «hopper over på sitt neste bytte».

I Oslo har smitten bare økt etter at man innførte munnbind. Kan hende hadde det vært mye verre uten; økningen skyldes trolig først og fremst sesongvariasjoner, mer smittsomme mutantversjoner, og mange andre faktorer. Kanskje hadde ikke munnbind utgjort noen forskjell der, kanskje øker det til og med smitten ved at alle går og tar på viruset sitt hele tiden – fasiten får vi aldri.

Hvis vi fortsetter å ha nærmest null smitte her etter påske (slik vi har hatt hele året), vil kommunen kunne si: «Det ville vært mye verre uten munnbind». Hvis smitten øker fordi alle tar på munnbindene sine, eller av andre årsaker, vil de kunne si det samme.

Husk bare at vi har klart oss helt fint uten nevneverdig smitte og uten munnbind i et helt år. Jeg håper kommunepolitikere tar til fornuften og dropper videreføring etter påske (forutsatt at smitten ikke er helt ute av kontroll på det tidspunktet). Så må selvsagt alle som føler seg tryggere ved å bruke munnbind få velge å gjøre det selv.

Ingrid Hokstad, lege, Lillehammer