Gå til sidens hovedinnhold

Munnbind for de rike

Artikkelen er over 1 år gammel

gd mener Dette er et debattinnlegg. Innlegget gir uttrykk for skribentens holdninger.


Folk har begynt å hamstre igjen
. Denne gangen er det munnbind. Ved månedsskiftet sa Folkehelseinstituttet at det kan bli aktuelt å anbefale munnbind ved smitteoppblomstring. Det fikk mange til å dra på apoteket. Apotek forteller om kunder som kjøper munnbind i store kvanta. Det er ikke bare etterspørselen som har økt, prisen på munnbind har opptil sjudoblet seg siden før koronapandemien inntraff.

En tipakning med engangs munnbind holder ikke så lenge, for det anbefales å bytte munnbindene så ofte som en gang i timen. Da flyr tusenlappene fort. Regjeringen viser til at det kan være klokt å kjøpe munnbind av tøy som kan vaskes og brukes flere ganger.

Uansett type er det viktig at alle, uavhengig av økonomi og helse, kan få tak i munnbind. Personer i risikogruppen med dårlig økonomi skal ikke bli nødt til å isolere seg for fordi de ikke har råd til munnbind. Heldigvis følger Konkurransetilsynet med på prisutviklingen. De ser foreløpig ikke noen grunn til å sette et pristak.

Det viktigste av alt er å overholde regelen om en meters avstand

Enn så lenge har regjeringen sagt at personer som kommer fra «røde land» bør bruke munnbind til de er hjemme i karantene. Innen 14. august kan det komme nok en anbefaling om at folk bør bruke munnbind i kollektivtrafikken.

Nå skal mange tilbake i arbeid, barna skal i barnehage og skole. Antallet koronasmittede øker. Dersom regjeringen ber folk om å bruke munnbind mer, er det også viktig at de følger opp med tiltak som sikrer at alle har råd til å kjøpe seg munnbind. Vi trenger politikere som forhindrer at munnbind blir for noen få.

Det folk flest kan bidra med er å handle med måte. Det er ingen grunn til å hamstre. Nå som tidligere er det viktig å dele på godene. Det viktigste av alt er å overholde regelen om en meters avstand. Vis respekt for andre.