Takk til GD for to gode artikler om munnbind. Nå fikk vi nesten en god nok avklaring om munnbindbruk, luft- / dråpesmitte og åndedrettssmitte. Med hånd på hjerte, så var det til nå aldri i tankene mine at det finnes forskjellige typer munnbind med forskjellig verneeffekt! Man tok i bruk det man fikk.

Hva er egentlig den viktigste verneeffekt med munnbind; beskytter de best ved utpust; slik at ikke jeg smitter noen med dråpesmitte – eller er dette den beste beskyttelse for meg selv, slik at ikke jeg puster inn farlige bakterier og virus?

Ellers nevnes i sleng betegnelser som P2, P3 (FFP), kirurgiske munnbind og amerikanske N95 masker. Vel og bra alt dette; men nå synes jeg at det er på sin plass og komme med en endelig avklaring om hva er hva – hva er i handelen og hva bruker vi mest?

Det er også store prisforskjeller på munnbind, i dagligvarebutikker, apoteker eller nettbutikker. Hvilken type munnbind er det som deles ut gratis, for eksempel ved teststasjoner og vaksinasjoner i f.eks. Håkons hall? Ser fram til at GD kommer med en oppfølger om munnbind.

Axel Schorcht, Lillehammer