Terningkast 6: Bukkehornmagi

Av
Artikkelen er over 11 år gammel

SYLVARNES/VANGEN Kong Ring (Sylvarnes Forlag)

DEL

Det skal noe til å skille seg ut i den lille flommen av folkemusikkbaserte plater i det siste. Men her kommer et skinnende stjernealbum fra duoen Odd Sylvarnes Lund og Roar Vangen.

«Kong Ring» består kun av ny musikk, men komponert på et tradisjonsgrunnlag. Instrumentene er bukkehorn og munnharpe, akustisk og elektrisk gitar - tidvis bearbeidet litt elektronisk. Resultatet har blitt en helt særegen og variert rundreise i et musikalsk landskap du knapt nok visste eksisterte.

Magien i det hele skyldes ikke minst Sylvarnes Lunds utrolige teknikk i omgangen med oldtidsinstrumentet bukkehorn. Hornets urtone fra det hinsidige bærer mye av plata, sammen med Vangens rytmisk konsise gitararbeid.

På reinlenderen «Rundt&rundt» blir det den reneste rock 'n' roll når Sylvarnes Lund skifter over til leirfløyte mens munnharpa ligger som en rytmisk bassdrone og driver det hele framover sammen med Vangens frenetiske seksstrenger. Strålende. Og morsomt.

Begge musikerne er drevne virtuoser. Sylvarnes Lund er førsteamanuensis ved Norges musikkhøgskole og har eldre norske folkeinstrument som spesiale. Gitarist Vangen har 40 års fartstid innen heavy og lettere rock, men jobber nå mer i folkemusikalsk retning.

Med instrumentalplata «Kong Ring» har de laget et av årets beste norske album, uansett sjanger.

Artikkeltags