Terningkast 5: Frakk hardingfele

Av
Artikkelen er over 10 år gammel

SYNNØVE S. BJØRSET Slåttar (ta:lik)

DEL

Her i dalføret er det virkelig ikke alle som synes hardingfele er balsam for øret. Dersom man ikke har gjort seg opp ei slik mening, eller dersom man ikke kjenner noe særlig til hardingfele, men er nysgjerrig, så er «Slåttar» kanskje tidenes anskaffelse.

Den kritikerroste spelemann Synnøve S. Bjørset fra Jølster solodebuterte med albumet «Ram» i 2001 og har siden blant annet gjort seg bemerket på fela i populære «Majorstuen». Grunnen til at dette andrealbumet må være tidenes hardingsintroduksjon, er det brede og spennende utvalget av slåtter. Her er musikk fra Sunnfjord, Sogn og Valdres. Her spilles det i seks ulike felestiler. Her svinger stemningen brått fra fandenivoldsk driv til stillferdig melankoli og så opp igjen.

Med så mange tildelte priser som Bjørset kan skilte med, kan det ikke være tvil om at dama er sabla god til å spille, også. Noe av det vi liker best, er imidlertid at alle slåttene presenteres med gode, personlige, spennende intro'er i innstikket.

Bjørset forteller alt fra historien rundt dem, hvem hun har lært av, hvor de kommer fra. Ikke bare på norsk, på engelsk også. Hun åpner hardingfeleuniverset sitt på en forbilledlig måte. De som klager over at folkemusikken ikke får nok oppmerksomhet, kan lære av denne måten å gjøre den tilgjengelig på. Vi som ikke er lei har fortsatt sansen for «klassikere» som «Fanitullen», springeren «Storren» og «Tomasklokkene».

Andre vil kanskje falle for mer ukjente, som «Gygri frå Trollebotn» fra Sogn og andre favoritter Bjørset presenterer.

Her svinger stemningen brått fra fandenivoldsk driv til stillferdig melankoli

Artikkeltags