Terningkast 5: Kaizers Orchestra med knausgårdske ambisjoner

Foto:

Av
Artikkelen er over 8 år gammel

KAIZERS ORCHESTRA Violeta Violeta Vol 1 Petroleum Records

DEL

Det hakker og skurrer og slamrer. Den klagende vokalen er på et nesten uforståelig målføre. Joda, Kaizers er tilbake. Historien om Violeta og hennes familie er angivelig første del av en trilogi, nesten knausgårdsk i ambisjonen. Men formspråket er unektelig kaizersk.

I løpet av fire forutgående studioalbum har bandet prøvd ut forskjellige veger vekk fra Ompa-til-du-dør-syndromet #<\!a> med vekslende hell. Og det fortsetter de med, for så vidt.

Mye på den nye plata peker tydelig i retning av Ompa-røttene. Samtidig er Kaizers per i dag som et band som er så sikre på hvor de står at de tør å trekke inn inspirasjon fra alle retninger fra Tom Waits til Madness, omtrent.

«Tumor i ditt hjerte» har noe av alt, inkludert funk-tendenser. Den kantete «En for orgelet, en for meg» viser at de har humoren i behold. Mens «Hjerteknuser» nesten har lighterballadepotensial, pumper «Psycho under min hatt» bare av gårde.

Jo, det kan bli interessant å følge med på resten av historien om Violetas skadeskutte familie. Verket ventes fullført i løpet av 2012.

Artikkeltags