Gå til sidens hovedinnhold

Mye sol og blå himmel i vente

Artikkelen er over 1 år gammel

De som tilbringer vinterferien på Østlandet, kan glede seg over mye fint vær, i hvert fall før helgen. Også mange andre steder i landet får bra vintervær.

– Det er mye fint vær, spesielt på Østlandet. Men også Trøndelag og Nordland har hatt ganske fint vær, sier statsmeteorolog Pernille Borander ved Meteorologisk institutt til NTB.

Skoleelever i Buskerud i nye Viken fylke, Oppland i Innlandet, Møre og Romsdal og Rogaland har alle vinterferie denne uken. Nordland og Troms i nye Troms og Finnmark fylke har ferie neste uke.

Borander forklarer at Buskerud og Oppland på Østlandet kan kose seg med det beste ferieværet, med mye sol og blå himmel.

– Det har ikke vært så altfor galt på Vestlandet heller, men litt mer byger i form av sludd i ytre strøk. De kan også vente seg litt byger torsdag og fredag.

Lavtrykk i kø

Men mens denne uken hittil har vært preget av kaldt og klart vintervær med minusgrader mange steder, kommer det et væromslag nærmere helgen. I Atlanteren ligger det nemlig flere lavtrykk i kø med kurs for Sør- og Vest-Norge.

– Det kommer mildere vær lørdag. Både vind og nedbør som følger med, kommer inn fra vest. Vestlandet kan være spesielt utsatt for vind, men det vil nok også være ekstra nedbør for Østlandet og Sørlandet i denne runden, sier Borander.

– Vi har allerede sendt ut farevarsel for Telemark og Agder. Fra lørdag morgen til søndag morgen er det ventet 5–15 centimeter snø. Lokalt kan det komme mer, legger hun til.

Videre utover neste uke vil det komme mer vind og nedbør, og som vanlig er Vestlandet mest utsatt.

Snøfokk i fjellet

Mens det i lavlandet på Østlandet er svært lite snø, har tendensen vært motsatt i fjellområdene. Der har snøen lavet ned, og i fjellet i Sør-Norge er det lørdag og natt til søndag ventet snøfokk på grunn av kuling og nedbør.

– Det kan bli ruskete i fjellet, konstaterer Borander, og legger til at det beste vinterferieværet i Sør-Norge nok kommer før helgen.

I Nord-Norge byr de nærmeste dagene på store variasjoner i været. Før helgen ser Nordland og deler av Finnmark ut til å få fint vær, mens det er ventet til dels store snøbyger i Troms.

– Det er sendt ut et farevarsel på nedbøren, og det kan bli påfyll med snø. Fra onsdag formiddag til torsdag ettermiddag kan det snø 20–40 centimeter på 24 timer, sier Borander.

– Mot helgen vil rester av lavtrykket som først kommer inn over Sør-Norge, bevege seg videre nordover. Da kan det bli litt mildere luft, i hvert fall fra søndag og starten av neste uke, og nedbør som sludd og regn sør i Nordland.